Akademisyenlerde tanrı kompleksinin (narsisizmin) örgütsel sosyalizasyon sürecine etkileri - Yazıcıoğlu, Caner (My University, 2021)
Bu araştırmanın amacı akademisyenlerim Tanrısal sendrom düzeylerini belirleyerek onların Tanrısal sendrom düzeyleri üzerinde kişilik özelliklerinin, benlik saygılarının ve demografik farklılıklarının etkili olup olmadığını ve akademisyenlerin Tanrısal sendrom düzeylerinin örgütsel sosyalizasyon süreçlerine muhtemel etkisini araştırmak olarak belirlenmiştir. Bu amaca ek olarak akademisyenlerin Tanrısal sendrom düzeylerinin onların eğitime olan yaklaşımlarını etkileyip etkilemediği de bu araştırma kapsamında incelenen konular arasına dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında iki tip veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Bunlardan ilki anket ikincisi ise Nörobilim çalışmasıdır. Araştırmaya kolayda örneklem metodu kullanılarak seçilen 12 akademisyen katılmıştır. Araştırma örnekleminin küçük tutulmasının sebebi araştırmada Nörobilim çalışması da yapılmış olmasından kaynaklıdır. Araştırmada ayrıca katılımcı akademisyenlerin öğrenme-öğretme yaklaşımlarını belirleyebilmek için katılımcı akademisyenlerin her birinin 11 öğrenci ile (toplam 132 öğrenci) anket uygulaması yapılmıştır. Çıkan sonuçlara göre araştırmaya katılan akademisyenler daha çok uyumlu ve sorumlu kişilik özellikleri sergilemektedirler. Katılımcı akademisyenlerin benlik saygısı düzeyleri yüksektir. Narsistik kişilik özellikleri envanteri sonuçları göstermiştir ki araştırmaya katılan akademisyenlerin sekizi düşük narsistik kişilik özelliklerine 4 ise yüksek narsistik kişilik özelliklerine sahiptir. İlişki analizi sonuçlarına göre kadın katılımcıların, dekan ve dekan yardımcısı statüsündeki katılımcıların, doktora mezuniyetine Türkiye’deki bir üniversiteden sahip olan katılımcıların, doçent unvanına sahip katılımcıların ve orta yaş (41-50) katılımcıların daha fazla narsistik kişilik özellikleri sergiledikleri ortaya konmuştur. Regresyon analizleri sonucunda beş faktör kişilik envanteri alt boyutlarından dışadönüklük alt boyutunun narsistik kişilik özelliğini ve narsistik kişilik özelliğinin örgütsel sosyalizasyonu istatistiksel olarak anlamlı ancak negatif yönde etkilediği bulunmuştur. Ayrıca, narsistik kişilik seviyeleri yüksek olan akademisyenlerin geleneksel yaklaşımı benimsedikleri aksine düşük narsistik kişilik özelliklerine sahip katılımcıların ise yapılandırmacı yaklaşımı benimsedikleri bu araştırma ile ortaya çıkan sonuçlar arasındadır. Bu araştırma kapsamında yapılan Nörobilim çalışması da yüksek narsistik kişilik özelliğine sahip katılımcıların manipüle edildiklerinde stres seviyelerinin arttığını ve başta olmayan ilgi ve odaklarının arttığını ortaya koymuştur.

The purpose of this study is to determine whether the personality traits, self-esteem and demographic differences of academicians have an effect on their Divine syndrome levels by determining the divine syndrome levels and to investigate the possible effects of the divine syndrome levels of the academicians on the organizational socialization processes. In addition to this purpose, whether or not the divine syndrome levels of academicians affect their approach to education is included among the topics examined within the scope of this study. Two types of data collection methods were used in the research. The first of these is the survey and the second is the Neuroscience study. Twelve academics selected using the convenience sampling method. The reason for the small size of the research sample is due to the fact that a neuroscience study was also carried out in the research. In the study, in order to determine the learning-teaching approaches of the participating academicians, a questionnaire was conducted with 11 students (132 students in total) of the each participating academicians. According to the results, the academicians participating in the research exhibit more harmonious and responsible personality traits. The self-esteem levels of the participating academicians are high. The results of the narcissistic personality traits inventory showed that eight of the academicians who participated in the study had low narcissistic personality traits and 4 had high narcissistic personality traits. According to the results of the relationship analysis, female participants, the dean and vice dean of the participants, participants with a doctoral graduation from university in Turkey, associate professors and middle age (41-50) participants have more narcissistic personality. As a result of the regression analysis, it was found that the extraversion sub-dimension of the five-factor personality inventory effect negatively and the narcissistic personality trait and narcissistic personality trait had a statistically significant but negative effect on organizational socialization. In addition, it is among the results of this study that academicians with high levels of narcissistic personality adopt the traditional approach, whereas participants with low narcissistic personality traits adopt a constructivist approach. Neuroscience study conducted within the scope of this research also revealed that when participants with high narcissistic personality traits are manipulated, their stress levels increase and their primary interest and focus increases as well.
Keywords: Benlik Saygısı; EEG; God Syndrome; Halkla ilişkiler; Interpersonal communication; Kişilerarası iletişim; Kişilik; Narsisizm; Neuroscience; Nörobilim; Organizational Socialization; Örgütsel Sosyalizasyon Narcissism; Personality; Public relations; Self-Esteem; Tanrı Sendromu