Yabancı dil öğretiminde kelime edinim stratejilerinin araştırılması - Büker, Mustafa (My University, 2015)
Kelimeler bir dilde anlamı olan en küçük yapı taşlarıdır. Kelimeler kelime hazinelerini kelime hazineleri de o dildeki sözlükleri oluşturur. Kelime ve kelime öğretimi yabancı dil öğretiminin mihenk taşlarından bir tanesidir Kelime öğretimi kullanılan her yabancı dil öğretim modeline ve öğrenen kişinin ihtiyaçlarına göre evrilmiş, gelişmiş ve kendini yenilemiştir. Yabancı dil öğretiminde kelime öğrenebilmek için stratejilere ihtiyaç duyulmaktadır. Her yabancı dil öğretim modeli öğrencilere farklı kelime öğretim stratejiler kazandırmaya çalışmıştır. . Bu tez çalışması ile kelime ve kelime öğretim stratejileri teorik bir çerçevede incelenmiş, mevcut kelime öğretim stratejilerinden yola çıkılarak yapılan anketle yeni kelime öğretim stratejileri bulunmaya çalışılmıştır. Bu araştırma Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Kamu Yönetimi Fransızca Hazırlık sınıfı, Mütercim Tercümanlık hazırlık sınıfı ve Fransızca öğretmenliği hazırlık sınıfı ve de Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Fransızca birinci sınıf öğrencilerin kelime öğretim stratejilerini belirlemeyi amaçlamıştır. Tarama modeline göre oluşturulan araştırma şu sorulara cevap bulmayı hedeflemiştir. 1.Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca birinci sınıf öğrencilerinin kelime öğrenim stratejileri nelerdir? 2.Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca birinci sınıf öğrencileri hangi Yabancı dil öğretim metodunun/ yaklaşımın kelime öğretim yöntemini benimsemektedir? 3.Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca birinci sınıf öğrencilerinin kelime öğrenirken sözlük kullanım eğilimleri ne yöndedir? 4.Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca birinci sınıf öğrencilerinin Yabancı dil öğretimi sırasında dört beceriden hangisine daha çok önem vermektedir? 5.Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca birinci sınıf öğrencilerinin ne kadarı sözlük okuma alışkanlığına sahip? Araştırmanın örneklemi Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Fransızca birinci sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırma yukarıdaki soruların cevaplarını saptamaya yönelik 25 maddeden oluşmaktadır. Araştırmadan elde edilen bulgular şunlardır: Araştırmadan elde edilen verilere göre ve verilerin analizine göre Marmara Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu Fransızca Hazırlık sınıfı ve Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü Fransızca Öğretmenliği öğrencilerinin öğrendikleri hem dil bilgisi çeviri yönteminin hem de modern yöntemler olarak kabul edilen iletişimsel yöntem ve Görev odaklı yaklaşımın kelime öğretim stratejilerini benimsedikleri görülmüştür. Öğrencilerin Sözlük kullanırken teknolojik yeniliklere ayak uydurdukları ve gerek cep telefonlarındaki sözlük uygulamalarından gerekse elektronik sözlüklerden yararlandıkları görülmüştür. Bir kelime öğretim stratejisi olan sözlük okuma alışkanlığını öğrencilerin benimsemedikleri görülmüştür. Öğrencilerin yabancı dil öğrenirken dört temel dil becerisinin tamamını önemsedikleri görülmüştür.

The words are the smallest building stones having meanings in a language. The words form the word treasures and the word treasures form the dictionaries in that language. The word and word training is one of the touchstones of the foreign language training. The word training has evolved, developed and renewed itself according to the every foreign language training model used and the needs of the person learning. In the foreign language training, the strategies are needed for learning words. Every foreign language training model has tried to give different word teaching strategies to the students. With this thesis study, the word and the word teaching strategies have been analyzed in a theoretical framework and the new word teaching strategies have been tried to be found with the questionnaire made by moving forward from the current word teaching strategies. This research has aimed to determine the word teaching strategies of the Marmara University Foreign Languages Academy Public Administration French Preparation class, Translator Translation Preparation class and French teaching Preparation class and Marmara University Atatürk Training Faculty French first class students. The research formed according to the Tarma model has aimed to find answers to the following questions. 1.What are the word learning strategies of the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training French first class students? 2.Which foreign language training method/ approach’s word teaching method have the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training French first class students adopted? 3.In which direction are the word usage tendencies of the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training French first class students while learning word? 4.To which one of the four skills do the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training French first class students give more importance during their Foreign Language training? 5.How much of the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training French first class students have the word reading habit? The sample of the research is composed of the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training French first class students. The research is composed of 25 items oriented for determining the answers of the above questions. The findings obtained from the research are as follows: According to the data obtained from the research and analysis of the data, it has been observed that the Marmara University Foreign Languages Academy French Preparation class and Marmara University Atatürk Training Faculty Foreign Languages Training Department French teaching students have adopted the word teaching strategies of both the grammar translation method that they have learned and the communicational method accepted as contemporary methods and mission oriented approach. It has been observed that the students have adopted the technological innovations while using the dictionary and benefitted from the dictionary applications in their mobile phones and from the electronic dictionaries. It has been observed that the student have not adopted the dictionary reading habit which is a word teaching strategy. It has been observed that the student have adopted all of the four fundamental language skills while learning foreign language.
Keywords: Eğitim; Fransız dili