Selçuk Altun'un romanlarında kültürel kaynaklar - Bedir, Oğuzhan (My University, 2021)
Selçuk Altun, (d. 1950) 2000’li yılların başlarıyla birlikte eser vermeye başlamış bir romancıdır. Yazarın hâlihazırda 10 tane romanı bulunmaktadır. Anlatıcılarını bilgili, kültürlü, estetik zevki gelişmiş kişiler olarak tasarladığından romanları kültürel açıdan zengin bir hal almıştır. Bu durum ise yazarın romanlarındaki kültürel kaynaklara yönelik bir çalışma gerçekleştirmemizi sağlamıştır. Çalışma, üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde Selçuk Altun’un yaşamı, yapıtları verilmiş ve romancılığı irdelenmiştir. İkinci bölüm; kültür sözcüğünün kökeninin nereden geldiğinin açıklandığı, sözcük anlamının zamanla yaşadığı değişiklere değinildiği ve son olarak felsefe, antropoloji, sosyoloji ve edebiyat dünyasındaki kişilerin kültür kavramıyla ilgili yaptığı tanımlamaların verildiği bölümdür. Bu tanımlamalardan hareketle Selçuk Altun’un romanlarındaki kültürel kaynakların hangi başlıklar altında incelenmesi gerektiğine karar verilmiştir. Üçüncü bölümde Selçuk Altun’un romanlarındaki kültürel kaynaklar sanat, bilim ve diğer kültürel kaynaklar çatısı altında incelenmiştir. İlk olarak sanat başlığı altında yazarın romanlarında yer alan edebiyat, resim, müzik, heykel, mimari ve sinema ile ilgili ögeler hakkında bilgi verilmiş ve bu ögelerin Selçuk Altun’un romanlarındaki konumuna değinilmiştir. İkinci olarak bilim başlığı altında Selçuk Altun’un romanlarındaki arkeolojik ve tarihsel unsurlar incelenmiştir. Yapıtlarında ülkemizdeki arkeolojik eser hırsızlığının önüne geçilememesini eleştirmiştir. Böylece romanlarında arkeolojik eserler de yer almıştır. Sanat bölümündekine benzer bir yolla arkeolojik eserler hakkında da bilgi verilmiştir. Bilim başlığı altında arkeolojik eserlerden sonra tarihî olaylar incelenmiştir. Çalışmada yalnızca kültür tarihini etkileyen tarihî hadiseler sanat bölümündeki yol izlenerek ele alınmıştır. Üçüncü bölümün son alt başlığında Selçuk Altun’un romanlarında yer alan dinsel ögeler, kütüphaneler ve müzeler sıralanmış ve sonuç bölümüne geçilmiştir. Bu bölümde yazarın hangi amaçla romanlarını kültürel açıdan zengin kıldığı açıklanmıştır.

Mr. Selçuk Altun (b.1950) is a novelist who published his first book in the begining of the year 2000. As of the year 2021, he already have written 10 novels. Since he fictionalised his narratorial charactors as intelligent, highbrowed people of having aesthetic pleasure, the literary and artistry contents are very rich in his works. This being the case, a study have been carried out with reference to the cultural resources of which were given high coverage in the author’s books. This study is comprised of 3 sections. In the first section information about his life and books has been given and novelism worked though. The root of the word ‘’culture’’and the changes of its meaning in time have been explained in section two as well as have been given different definitions of ‘’culture’’ that had been make by some intellectuals of societies of philosophy, antropology, sociology and literature on the basis of this definitions it has been decided on which titles the cultural resources would be examined. In section three, the cultural resources that were mentioned in Mr. Altun’s novels have been analysed under the titles of art, science, and others firstly, some information about literature, art, music, sculpture, architecture and cinema has been given with references to the stand points of such within the novels. Secondly archeological and historical elements under the title of ‘’science’’ have been examined. The author critised the failure to prevent smuggling of historical artifacts giving knowledge of some of those in his novels. Historical events that had influenced the cultural history were considered in a similar way as done under title ‘’art’’. Under the last subtitle of section three religious items, libraries and museums have been listed in reference to same that had been mentioned in the author’s novels. In the conclusion, the reasons of author’s fictionalising his novels very intensively on cultural elements has been explained.
Keywords: art; bilim; culture; din; History and criticism; kültür; kütüphane; library; museum; müze; religion; sanat; science; Selçuk Altun; Tarih ve eleştiri; Turkish literature; Türk edebiyati