An analysis of factors affecting burnout in the workplace - Tufek , Aida (My University, 2013)
Tükenmişlik sendromu küresel özelliğe sahip bir iş yeri sorunu haline gelmiştir. Çalışanların zihinsel ve fiziksel sağlığı üzerinde bıraktığı olumsuz etkilerden dolayı örgütün tamamında bir performans düşüşü sergilenmektedir. Bu nedenlerden dolayı tükenmişlik sendromu nelerin tetiklediğini ve aksine, oluşmasına karşı hangi faktörlerin etkili olduğunu öğrenmek oldukça önemlidir. Literatürde tükenmişliği etkileyen faktörler incelenmiştir ve iş ile ilgili, örgütsel ve kişisel faktörler olarak sınıflandırılmıştır. Araştırma modelinde alt faktörü olan yüzeysel davranış, derinlemesine davranış ve doğal davranış ile duygusal emek, algılanan örgütsel destek ve duygusal zekâ faktörleri iş ile ilgili, örgütsel ve kişisel faktörler olarak seçilmiştir. Analizlerde tükenmişlik ve tükenmişliğin genellikle kabul edilen üç alt faktörü olan duygusal tükenme, duyarsızlaşma ve düşük kişisel başarı duygusu ile ilişkileri incelenmiştir. Çalışma verileri, Bosna Hersek’in iki farklı şehirdeki devlet hastanelerinden sağlık çalışanlara anket dağıtmak sureti ile toplanmıştır. Toplam 251sağlık çalışanından toplanan veriler, SPSS 18 kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonuçları duygusal emeğin tükenmişliği olumlu bir şekilde etkilediğini işaret ederek algılanan örgütsel desteğin ve duygusal zekânın ise tükenmişliği olumsuz bir şekilde etkilediğini göstermiştir. Örgütsel faktörün açıklayıcılık gücü en yüksekti; bu sonuç yapılan araştırmalardan farklılık göstermemekle birlikte bulgular örgütsel faktörlerin tükenmişliği kişisel faktörlerden daha çok etkilediğini işaret etmiştir.

The burnout syndrome has become a workplace concern with a global character. Its negative consequences on the employee’s mental and physical health result with an erosion in the performance of the whole organization. İt is therefore of detrimental importance to find out what triggers the development of this syndrome and what makes it less likely to be experienced. Factors affecting burnout in the literature were discussed and classified into work-related, organizational and personal factors. For the research model the factors of emotional labor and its sub-factors of surface, deep and genuine acting, perceived organizational support, and emotional intelligence were employed as the work-related, organizational and personal factors affecting burnout. Their relation to burnout and its three most commonly accepted dimensions of emotional exhaustion, depersonalization and reduced personal accomplishment was assessed. The sample was drawn from public hospitals in two cities in Bosnia and Herzegovina. The questionnaire was administered to health care employees and 251 usable surveys were gathered . The analyses were conducted by using SPSS 18. The findings imply that emotional labor affected burnout while positively contributing to it, whereas perceived organizational support and emotional intelligence showed a negative contribution. The explanatory power of the organizational factor was highest in supporting the literature where it is found how organizational factors are more related to burnout than personal ones.
Keywords: Örgüt Psikolojisi; Örgütsel Davranış; Örgütsel Etkinlik; Örgütsel Gelişim; Tükenmişlik (Psikoloji); Tükenmişlik Sendromu