Automation of student affairs including web implementations - Ağaoğlu, Mustafa (My University, 2003)
WEB DESTEKLİ ÖĞRENCİ İŞLERİ OTOMASYONU Birçok orta ölçekli kurumda; tek katmanlı veritabanı mimarilerinin kısıtlamaları sebebiyle çok katmanlı veritabanı mimarileri tek katmanlı mimarilerin yerini almaktadır. Tek katmanlı veritabanı mimarisi, hızı ve çoklu terminalden çok kullanıcılı veritabanı sistem kapasitesini kısıtlamaktadır. Tek katmanlı veritabanı mimarisindeki merkezi dosyalama sistemi ve uygulamanın tek bilgisayarda gerçekleşmesinin aksine; çok katmanlı veritabanı mimarisi, uygulamaları birden çok makineye dağıtır. İki katmanlı veritabanı mimarisinde; istemci uygulama, gelen bilgiler için bir kullanıcı arabirimi sağlar ve ağ üzerinden uzaktaki bir veritabanı sunucusuyla doğrudan irtibata geçer. İstemci, sunucudan bilgi ister veya sunucuya bilgi gönderir. Halbuki; çok katmanlı mimarilerde, istemci uygulama bilgiler için bir kullanıcı arabirimi oluşturur. Bütün bilgi istek ve güncellemeleri, uygulama sunucusuna aktarır. Uygulama sunucusu da başka bir makinedeki veritabanı sunucusuyla doğrudan haberleşerek isteği yerine getirir. Bu çalışmada amaç; iki katmanlı veritabanı uygulamasıyla çalışan öğrenci işleri sisteminde, tüm kullanıcı arabirimlerinde ve veritabanı işlemlerinde Internet üzerinden web hizmetlerini kullanarak daha ileri bir iyileştirme yapmaktır. Web ve Internet'in çok yaygın araçlar olarak kullanılıyor olmasını da göz önünde bulundurursak bu amaç kullanıcılara, hem yüksek erişilebilirlik hem de sistemin mekandan bağımsız bir şekilde kullanılmasını temin eder. Ayrıca; sistemin tümüyle web arabirimleriyle idare edildiğinden ve kullanıldığından, yazılım platformu bağımsızlığı da ek bir iyileştirme olarak göze çarpar. Yoğun karmaşıklığı kaldırmak için birçok geliştirme ve kullanıcı arabiriminin kullanıldığı geleneksel uygulamalardaki sistemlere göre, tek arabirim kullanmanın elbette avantajları vardır. Bu çalışmada; sistemin tümüyle web arabirimleriyle tasarlanması ve kullanılması, gerekli yazılım araç sayısını düşürdüğü gibi çok etkin bir sistem performans çıktısı da temin eder. Buna ek olarak, sistemi kullanacak personelin eğitilmesi de temel bilgisayar ve Internet bilgisiyle sınırlandırılmış olur. Mustafa AĞAOĞLU Temmuz 2003

AUTOMATION OF STUDENT AFFAIRS INCLUDING WEB IMPLEMENTATIONS In most of the middle-sized organizations, the single-tiered database architectures have been replaced by multi-tiered database architectures due to the restrictions of single-tiered architectures. Unlike the centralization of file system and application in one computer in single-tiered database architectures that restricts the speed and multi-usage of database architecture to the multi-terminal capacity of the system, multi-tiered database architectures partition the application into pieces that reside on different machines. In two-tiered database applications, a client application provides a user interface to data and interacts directly with a remote database server through the network. The client requests from and sends information to a database server, whereas in multi-tiered architectures, data requests and updates from client pass through an application server to reach the remote database server. In this study, the aim is to make a further improvement to two-tiered database applications for Student Affairs by implementing the entire user interface related parts and interactions with the database architecture on the Internet using web services. With the advantage of the widespread usage of World Wide Web, this aim not only provides us a higher availability, but also enables the usage of the system from anywhere that has an Internet connection. Because the whole system is used through the web interfaces, software platform independency is yet another improvement. To eliminate the complexity inherent system in the traditional applications where several development and user interfaces are used, single interface has certain advantages. In this study, the implementation of whole system through web interfaces significantly decreases the number of tools required and provides a more effective performance output from the system. Furthermore, the education of the staff that will use the system has been limited to basic computer usage and Internet knowledge. July 2003Mustafa AĞAOĞLU
Keywords: Otomasyon