Work environment perception and its relationship with job performance: (research in a retail company) - Tolan, Gözde (My University, 2005)
Bu çalışma bir perakende şirketinde çalışan satış görevlilerinin iş performasını etkileyen iş ortamı faktörlerini (yönetici desteği, özerklik, iş baskısı, kontrol, yenilik, bütünleşme, ödüllendirme, ücret, iş arkadaşları ile uyum, görev odaklılık, fiziksel çalışma ortamı) araştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışanların iş performansı yapılandırılmış bir performans değerlendirme süreci doğrultusunda ölçülmüştür. Çalışmaya akaryakıt sektöründe faaliyet gösteren bir perakende şirketinin ön saha ve market satış görevlileri katılmıştır. Çalışma literatür taramasının ardından iş performansını etkileyen iş ortamı faktörlerini araştıran bir ön çalışma ile sürdürüldü. Ön çalışmanın sonuçları alındıktan sonra, Moos&Insel (1981) ve Litwin&Stringer'in (1968) geliştirmiş olduğu İş ortamı ve Örgüt İklimi anketlerinden esinlenerek araştırmacı tarafından İş Ortamı Anketi hazırlanmıştır. Verilerin analiz edilmesinden sonra araştırmanın temel bulgularına göre; perakende sektöründe çalışan satış görevlilerinin fiziksel çalışma ortamı & yenilik, özerklik ve ücret ile ilgili algılamalarının iş performanslarına göre değiştiği ortaya çıkmıştır. The purpose of this study is to understand the relationship between perceived work environment factors such as supervisor support, autonomy, work pressure, control, innovation, involvement, reward, pay, peer cohesion, task orientation, physical work environment and salespeople's job performance in a retail company. Performance of salespeople were measured through a structured performance evaluation process. The sample of this study consists of both forecourt and shop salespeople working in a private retail company operating in fuel sector. A pilot study investigating perceived work environment factors affecting job performance is performed after literature review. After pilot study, a Work Environment Questionnaire was developed by the researcher based on Moos & Insel's (1981) Work Environment Scale and Litwin&Stringer's (1968) Organizational Climate Scale. Data were obtained from salespeople with regard to their perceptions about their work environment in which they are employed. Results indicated that salespeople's job performance scores showed significant differences in term of their perceptions of physical work environment & innovation, autonomy and pay.
Keywords: Örgütsel Davranış; Performans Yönetimi