Hz. Aişe’ nin ictihadında takip ettiği usul - Aynacı, Mediha (My University, 2001)
Tez konusu Sahâbe döneminde fetva vermekle meşhur olan yedi sahâbeden biri olan Hz. Âişe'nin içtihat ederken takip ettiği usûlü tespit etmektir. Tez giriş hariç üç ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünün ilk kısmında konunun sınırlarının belirlenmesi, izlenen metot ve kullanılan kaynaklar hakkında bilgi verilmiştir. Giriş bölümünün son kısmında Hz.Âişe'nin şahsî, siyâsî ve ilmî kişiliği hakkında bilgiler yer almaktadır. Tezin sistematiği Fıkıh Usûlü kitaplarının sistematiği esas alınarak işlenmiştir. İlk bölümde şerî deliller konusu yer almaktadır. Bu bölümde Hz.Âişe'nin içtihat ederken görüşlerini dayandırdığı şerî deliller ve bunların dışında kalan metotlar ve bu metotların yaşadığı dönemdeki kavramsal içerikleri vurgulanmaya çalışılmıştır. İkinci bölümümüzün konusu mükellefin fiillerine bağlanan şerî vasıf olarak tarif edilen hükümler başlığını taşımaktadır. Bu bölümde Hz. Âişe'nin rivayetlerinde hükümlere delâlet eden lafızların kullanımı ve lafızların içerdiği anlamlara yer verilmeye çalışılmıştır. Üçüncü ve son bölüm Hükümleri çıkarma Metotları başlığını taşımaktadır. Bu bölüm üç ana kısma ayrılmaktadır. Bu bölümde yer alan konular, lafzî yorum, gâî yorum ve nesih olarak nitelenebilir. Tezin en sonunda, tezin bir değerlendirmesi mahiyetinde olan sonuç kısmı ve tezi hazırlarken faydalandığımız kitapların listesini veren bibliyografya yer almaktadır.

The thesis topic is, Hz. Âisha's method of thouğt in her opinion that she followed who had a wast information in the fıqıh area. At the same time who was a famous person with hadith rumour in the Companion term. The thesis is formed three chapter except introduction. In the first part of introduction is formed about the limits of subject and followed method and used mean bibliyography. In the last part of introduction is informed about Hz. Âisha's personal and political and scientific personality. The thesis systematic is worked comparing with Fıqıh Method books. Religious evidences that she based on her views is taken part in the first chapter. And this chapter is stressed conceptual contents of evidences and methods in the Campanion term who lived it. The subject of the second chapter is commeds were described as quality was given behaviours of obliged. In this chapter is given place the use of words were indicated the commends and including meanings of words in the her rumours. The third and last chapter is the methods of deduction commends. This chapter is separated three mean parts. Subjects of this chapter are literally comment and aimly comment and nesih. In the end of the thesis is located the result and bibliyograph.
Keywords: Din; Fıkıh ve fıkıh ilmi; İslam Dini; İslam Hukuku