Beyin Göçü ve Türkiye'nin Sosyo-Ekonomik Yapısının Beyin Göçüne Etkisi - (:unkn) unknown (My University, 2007)
Yaşadığımız dünya son yıllarda hızlı değişim ve dönüşümlere tanıklık etmektedir. Gerek uluslararası ilişkilerde, gerekse günlük yaşantımızda bu değişimlerin etkisi belirgin bir şekilde görülmektedir. Günümüzde siyasi ve iktisadi sınırların ortadan kalkmaya başlaması sermayenin ülkeler ve piyasalar arası akışkanlığı nedeniyle dünyanın herhangi bir ülkesinde yaşanan ekonomik bir krizin etkisi kısa bir süre içinde başka ülkelerde yayılmaktadır. Farklı yapı ve büyüklükte olan bu ülke ekonomilerinin bu olumsuz gelişimden etkilenme derecelerde dünya piyasalarıyla ilişkili olmaktadır. Dünya ekonomisinin temel sorunlarından biri, niçin bazı ülkeler zengin iken diğerlerinin fakir olduğudur. Araştırmacılar bunu o ülkenin eğitim düzeyindeki farklılıkları nitelikli insan gücünün bulunmamasına veya bunun kullanımındaki sorunlara bağlamaktadırlar. Üretim faktörlerinin beşeri sermayenin gelişmekte ve gelişmiş olan toplumlarda önemi giderek artmaktadır. Dünyada yaşanan ekonomik siyasal ve sosyal değişimler ülkelerde -özellikle de az gelişmiş/gelişmekte olan ülkelerde- beyin göçü olgusunu arttırmaktadır. Bu makalede küresel ölçekte dünya ülkelerinde ve Türkiye’de son yıllarda yaşanan olumsuz ekonomik gelişmelerin sonucunda sosyal bir sorun olarak ortaya çıkan işsizlik oranındaki artışlar ve bunun ülkemizdeki beyin göçüne etkileri araştırılmış ve incelenmiştir.

The world we live in has recently witnessed a series of swift changes and transformations. A direct influence of such changes can be seen in both international interactions and also in our daily lives. Due to the fact that economical and political borders have been erased and because of the flow of capital across the borders, the effect of an economical crisis in any country may spread to others easily. The degree in which individual economies are influenced is closely related to the development in the world markets. One of the fundamental problems of world economy is the uneven distribution of wealth between the rich and the poor countries. Researchers correlate this to the discrepancies in the educational level of the people, and the lack of qualified manpower, also the interrelated problems encountered in the usage of it. Production factors and human resources have been gaining importance in both developed and developing countries. The economical, social and political changes throughout the world, especially in underdeveloped and developing countries, accelerate the pace of the phenomenon of brain drain. In this article, the increase of unemployment and the consequent brain drain in Turkey has been examined and discussed under the light of the recent global negative economic developments.
Brain Drain and the Impact of Turkey's Socio-Economical Structure on it