Mustafa Kutlu'nun hikayelerinde islam iktisadı bağlamında iktisat meselesi - Kılıç, Ekmel (My University, 2020)
Bu çalışmada Mustafa Kutlu’nun hikâyelerinde ortaya koyduğu iktisat anlayışı, İslam iktisadı bağlamında değerlendirilmiştir. İslam iktisadı anlayışı içerisinde yer alan İslami birey kavramı dikkat çekmektedir. Özellikle iktisadi birey ile İslami bireyin karşılaştırılması, İslam iktisadının daha iyi anlaşılmasını sağlamaktadır. Bu anlamda Mustafa Kutlu’nun Sevincini Bulmak ve Hesap Günü hikâye kitapları genelde İslam iktisadı ve özelde İslami birey bağlamında içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Eserlerinde iktisat ve siyaset konularına oldukça yer veren Kutlu’nun özellikle hâkim sermaye karşısında dile getirdiği eleştiriler hikâyelerinde oldukça yer tutmaktadır. Yapılan çalışma sonucunda da Kutlu’nun hikâyelerinde ortaya koyduğu iktisadi bakış açısının İslam iktisadı ve İslami birey kavramaları ile örtüştüğü görülmektedir
Keywords: Mustafa Kutlu; iktisat; kapitalizm; iktisadi birey; İslam iktisadı; İslami birey