İstanbul'un çeperinde gençlik politikaları: Parti teşkilatları, belediyeler ve gençliğin mobilizasyonu - Şenaslan, Abdullah (My University, 2018)
Türkiye’de 2000’li yıllardan sonra gelişen gençlik hareketleri ve artan genç nüfusun etkisiyle gençlere çeşitli roller atfedilmiştir. Siyasi partilerin ve sivil toplum hareketlerinin ideolojik düşünce yapılarına göre gençlik politikaları da farklılaşmıştır. Merkez ve yerel yönetimler arasında değişen güç ilişkileri, yerel yönetimlerin genel olarak kültür özel olarak da gençlik politikaları alanında faaliyet üretmeye başlamalarına neden olmuştur. Bu bağlamda gençlik, yerel yönetimler açısından önemli bir hedef kitlesi hâline gelmiştir.Bu çalışmada, iktidar ve ana muhalefet partilerinin merkez ve yerel düzeyde gençlik politikaları karşılaştırmalı olarak ele alınmış ve gençlik tahayyülleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu çalışma, Pendik ve Kartal belediyelerinin gençlik politikalarından yola çıkarak gençliğe yönelik politikaları şekillendiren aktör, kurum ve süreçlere odaklanmıştır. AK Parti, 2013 yılına kadar gençliğe dönük politikalarında genellikle hizmet odaklı ve gençlerin gündelik hayatla ilgili taleplerini karşılamaya yönelik strateji izlerken 2013, gençliğe yönelik kültürel ve ideolojik projelerini öne çıkarmıştır. Bu bağlamda, AK Parti tarafından yönetilen belediyeler, partinin yerel teşkilatları, merkezî hükûmetin yerel kurumları ve çeşitli STK’larla birlikte gençliğe yönelik ciddi bir mobilizasyon başlatmıştır. Aynı şekilde CHP’nin de gençlik politikalarını 2013vsonrası revize ettiği ve kendi ideolojisi çerçevesinde gençliği yeniden inşa etmeye yönelik önlemler aldığı görülmektedir.Yerel düzeydeki süreci etkileyen aktörler ile birebir mülakatlara ve konuyla ilgili gerek merkezî gerek yerel yönetimlerce üretilen dokümanlara, istatistiklere dayanan bu çalışmada, yerel yönetimlerin gençliğe dönük politikaları farklı siyasi partilerce yönetilen belediyeler bağlamında karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmiştir. Bu çalışma aynı zamanda gençlik alanındaki, merkezî ve yerel yönetimler, siyasi partilerin yerel teşkilatları ve STK gibi aktörler arasındaki koordinasyon ve ilişkiye odaklanarak yerel yönetimler ve gençlik çalışmaları alanlrındaki literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.

In Turkey, youth has been designated with different roles, especially in light of the emergence of youth movements since the 2000s, accompanied by the increasing youth population. Youth policies have been also differentiated in accordance with the ideologies of political parties and non-govermental organizations. The changing power relations between central government and local governments have enabled local governments to generate activities focusing on culture in general and youth policies in particular. Within this context, youth has become an important social group targeted by local governments.In this thesis, the youth policies of the ruling and the main oppositional party have been comparatively examined to reveal their imaginations of youth. The study has focused on the actors, institutions and processes that are involved in the shaping of policies specifically targeting youth, by analyzing youth policies of Pendik and Kartal municipalities. Until 2013, AK Party, in enacting its policies targeting youth, followed a strategy, which was generally a service-based with the aim of meeting the youth’s demands in everyday life; however, after 2013, it has begun to highlight more culturally and ideologically motivated projects for youth. Within this context, a seriousviimobilization targeting youth has been initiated, along with the municipalities governed by the AK Party, the party’s local organizations, local institutions of central government and various non-governmental organizations. Similarly, it has been observed that CHP also revised its youth policies after 2013 and took measures to reconstruct the youth in accordance with its own ideological framework.Based on interviews with the actors involved in the process at the local level, and documents and statistical data produced by central and local authorities, this thesis has examined local governments’ youth policies by comparing the youth policies of municipalities run by different political parties. Focusing on the coordination and relationship in the realm of youth among various actors including central and local governments, political parties’ local organizations and civil society organizations, this thesis has contributed to the existing literature on local governments and youth studies in Turkey.
Keywords: Conduct of life; Gençlik; Hizmetler; Istanbul; İstabul; İstanbul; Katılım; Local government; Local Governments; Participation; Political Parties; Services for; Siyasi PartilerYouth; Social conditions; Sosyal durum; Turkey; Türkiye; Yaşam biçimi; Yerel yönetim; Yerel Yönetimler; Youth