İşletmelerde yetkinlik bazlı performans değerlendirme ve bir uygulama - Uzunoğulları, Serkan (My University, 2006)
İŞLETMELERDE YETKİNLİK BAZLI PERFORMANS DEĞERLENDİRME VE BİR UYGULAMA Küreselleşme ile birlikte rekabet üstünlüğü yaratmak isteyen firmalar toplam kalite yönetimi, yalın yönetim gibi yeni yönetim şekillerine yönelmişlerdir. Bu yönetim çeşitlerinin başarı ile uygulanmasında çalışanların sahip olduğu bilgi, beceri, davranış özelliklerinin önemli olduğu görülmüştür. Ortalama performansı, üstün performanstan ayıran ve güvenilir bir biçimde ölçülebilen; kişisel davranış, bilgi, beceri, yetenek, güdü, tutum ve değerlerin tümüne yetkinlik denir. Bu çalışma, genel olarak yetkinlik kavramı ve İnsan Kaynakları Yönetimini, özelinde ise insan kaynaklarının performans değerleme ve geliştirme fonksiyonunda yeni bir yaklaşıma karşılık gelen yetkinlik bazlı anlayışı içerir. Pozisyonlara göre değişen veya önem derecesi farklılaşan yetkinliklerden, yetkinlik modeli sürecinden, uygulanabilirliğin denenmesinin ardından görülmüştür ki bilgi ve becerilerin bir sistem dahilinde geliştirilmesi firmaların sürekliliğini gelecek yıllara taşıyacaktır. COMPETENCY BASED PERFORMANCE REVIEW AT THE COMPANIES AND PRACTICE The organizations; chose the new types of adminitration and management ways like TQM or Plain Management, which wants to create competitive advantages during Globalization process. Information, ability, skills of the employees are important to perform these new types of managements. Competency is a concept that about all values,impulses, talents, abilities, information, personal behaviours that different from avarage performance and that it can be evaluated reliable. Generally, this study includes comptency consept and Human Resource Management, particularly competency based performance review and improving has been explained in the core of the study. After all this process of competencies, they can change to any kind of positions in organizations or become different with their importance degrees, progress and practicability of competency model, we understood that development of information and abilities with a system will carry the firms continuity to the next years.
Keywords: Performans Değerleme; Yetkinlik