Erken postpartum döneminde süt inme refleksinin uyarılmasının farklı yöntemlerle karşılaştırılması - Yiğit, Feride (My University, 2005)
ERKEN POSTPARTUM DÖNEMDE SÜT İNME REFLEKSİNİN UYARILMASININ FARKLI YÖNTEMLERLE KARŞILAŞTIRILMASI Adı Soyadı : Feride YİĞİT Danışmanın Adı : Prof.Dr. Hediye ARSLAN Doktora Kadın Hastalıkları Hemşireliği Çalışma, annelerin süt inme reflekslerini değerlendirip, refleksleri yetersiz olan annelere doğru emzirme tekniği öğretildikten sonra, süt inme refkleksini uyarmak için kullanılan meme masajı (MM), ılık nemli uygulama ile memeleri ısıtmak (MESU) ve sırt masajının (SM) etkinliğinin karşılaştırılması amacıyla analitik, prospektif olarak planlanmıştır. Eylül 2002 ve Mayıs 2004 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir devlet hastanesinin kadın doğum servisinde doğum yapan ve doğum sonu 2 saatlik süre içinde bebeğini emzirmeye başlamayan toplam 135 anne ve bebeği, araştırma grubuna alınmıştır. Anneler istekleri doğrultusunda, MM grubu 34 kişi, MESU grubu 40 kişi ve SM grubu 36 kişi olmak üzere 3 gruba ayrılmıştır. Seçtikleri yöntem uygulamalı olarak annelere veya yanlarındaki refakatçılara öğretilmiş, MM grubundan, günde üç kez 5 dakika boyunca her iki göğüslerine masaj yapmaları, MESU grubundan günde üç kez kaynamış su ile ıslattıkları bezleri göğüslerine koymaları ve bu bezleri 5 dakika göğüslerinde tutmaları, SM grubundan eşleri veya bir yakınlarına günde üç kez 5 dakika sıvazlama seklinde sırt masajı yaptırmaları ve bunu 5 gün boyunca sürdürmeleri istenmiştir. Anneler doğumdan 1 hafta, 2, 4 ve 6 ay sonra telefonla aranarak izlenmiştir. Veriler, istatistik uzmanı tarafından bilgisayarda SPSS for Windows, 11.0 kullanılarak, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Post Hoc Testi, ki-kare (x2), Kruskal-Wallis Testi, Bonferroni düzeltmesi ile analiz edilmiştir. Veriler %95 güven aralığında anlamlılıklar p<0.05 düzeyinde olacak şekilde değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda grupların, sosyo-demografik, obstetrik ve emzirme özelliklerinin bakımından benzer olduğu, homojen dağılım gösterdikleri saptanmıştır. Bebeklerin büyümeleri, İMDAT puanları ve süt yetersizliği deneyimleme durumlarının değerlendirilmesine göre en etkili yöntemin meme masajı, ikinci sırt masajı ve daha az etkili yöntemin de memeleri ılık uygulama ile ısıtmak olduğu belirlenmiştir. salınım refleksi, emzirme, hemşirelik bakımı, süt yetersizliği COMPARISON OF THE STIMULATING OF LET-DOWN REFLEX IN EARLY POSTPARTUM PERIOD USING DIFFERENT METHODS This study was planned prospectively and analytically in order to compare the effectiveness of breast massage, warming breasts by warm wet clothes and back massage which were used to stimulate the let-down reflex after the let-down reflex were evaluated and right suckling methods were taught to the mothers whose let-down reflex are insufficient. The study includes total 135 mothers and their babies who were born in the maternity department of a state hospital in Istanbul between September 2002 and May 2004 and weren't suckled by their mothers in two hours after birth. According to their wishes, mothers were divided in three groups. There were 35 mothers in MM group, 40 mothers in MESU group and 36 mothers in SM group. Chosen methods were taught to the mothers and accompaniers bye practising and MM group was asked to massage their both breasts for five minutes three times a day, MESU group was asked to put the clothes wetted bye boiled water on their breasts three times a day and hold these clothes there for five minutes, and SM group was asked to have their husbands or relatives massage their back in a stroking way three times a day for five minutes and keep doing this for five days. These mothers were controlled bye being called on the telephone a week, 2, 4 and 6 months later after birth. During the analysis of the data gathered, SPSS for Windows, 11.0 program was used by a statistics expert and one way variance analysis (ANOVA), Post Hoc Test, ki-square (X2), Kruskal-Wallis Test tecniques have been used and interpreted and Bonferroni correction. The data were evaluated 95% confidence interval & level of the significant p<0.05. The results of this study show that the socio-demographic, obstetric and breastfeeding features are similar and these features also show homogeneous dispersion. According to the results of evaluating the growth of babies, IMDAT points and the lack of milk it is found out that the most effective method is breast massage, the second effective method is back massage and the least effective method is warming breasts by warm wet clothes. Let-down reflex, breastfeeding, nursing care, insufficient milk.
Keywords: Doğum ve Kadın Hastalıkları