Country-of-origin effect on buying behavior and purchasing decision of consumers for automobile sector in Turkey - Keskin, Burcu (My University, 2004)
Soyadı: Burcu Keskin letme netim ve Organizasyon (İng.) Prof. Dr. Şule Özmen Tez Türü ve Tarihi: Yüksek Lisans - Eylül 2004 Menşe Ülke Etkisi, Otomobil Sektörü Satın Alma Kararı

Bugünün işletme çevrelerinde, global büyüme bir zorunluluk haline gelmiştir. Global pazar arenasında başarılı olabilmek için şirketler stratejik kararlar almayı göz önüne almaktadırlar. Ancak, bir unsur vardır ki pazarın dışından ortaya çıkar ve global büyüme stratejisinin ya başarısını sağlar ya da başarısızlığına neden olur: menşe ülke etkisi. Menşe ülke etkisi ürün kategorisi ve marka alışıklığı gibi farklı unsurlar tarafından şekillendirilmektedir ve satın alma kararında dikkate alındığı kabul edilir. Öte yandan, menşe etkisi ülke ve hatta tüketici bazında değişir. Tüketiciler doğrudan ya da dolaylı olarak menşe ülke etkisine maruz kalabilirler. Menşe ülke adının diğer ürün nitelikleri ile beraber verilmediği durumlarda, menşe ülke adı ürünün kalite sembolü olarak algılanabilir. Bu çalışma, Türk tüketicilerin otomobil satın alma kararı üzerindeki menşe etkisi için bir çerveve oluşturmayı ve menşe etkisi ile birlikte etkileşime giren diğer unsurları göstermeyi amaçlamıştır. Ek olarak, bu çalışma Türk tüketicilerin Türkiye'de faaliyet gösteren bazı Alman, İtalyan, Fransız ve Japon otomobil markaları ile ilgili otomobil satın alma tercihleri üzerine kıyaslamalı bir bakış açısı sağlamaktadır. Name and Surname: Burcu Keskin Field: Business Administration Program: Management and Organization Supervisor: Professor Şule Özmen Degree Awarded and Date: Master - September 2004 Country-of-Origin Effect, Automobile Sector, Purchasing Decision ABSTRACT Global expansion has become one of the musts in today's business environment. Firms consider strategic decision-making to be successful in global market arena. However, there is a factor that arises explicitly from the market and can cause either success or failure of the global expansion strategy: country-of-origin effect. Country-of-origin effect has being shaped by different influencers as product category or brand familiarity and is accepted to be important in purchasing decision. On the other hand, country-of-origin effect differs on country basis and even on consumer basis. Consumers may be influenced by the effect of country-of-origin either directly or indirectly. In the situations, where the country-of-origin is not presented along with the other product attributes, it might be perceived as a sign for the quality of the product. This study aims to constitute a framework for country-of-origin effect on purchasing decision of Turkish consumers for automobile purchasing and to show some other factors which may influence each other in relation with country-of-origin. Additionally, the study enables a comparative view to the automobile purchasing preference of Turkish consumers towards some automobile brands of four countries (Germany, Italy, France and Japan) which operate in Turkey.
Keywords: Satınalma; Tüketici Davranışı