Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalının tarihi sürecinin incelenmesi - Akbulut, Uğur (My University, 2024)
Bu tezin amacı, Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Eğitimi nın gelişimini çeşitli yönlerden inceleyerek bir monografi oluşturmaktır. Çalışma kapsamında, bölümün yapısal gelişimi, öğretim elemanı ve yönetici kadrosu, eğitim programları, faaliyet çeşitleri ve öğrenci profilinin yıllara göre değişimi analiz edilmiştir. Elde edilen veriler, sosyal, ekonomik ve çevresel sürdürülebilirlik boyutları açısından değerlendirilmiştir. Monografik yöntemle yürütülen bu çalışmada, tarihsel ve nicel yöntemler de kullanılmıştır. Veriler, Atatürk Eğitim Fakültesi arşivleri, kişisel arşivler, kitaplar, dergiler, eğitim programları ve sosyal medya aracılığıyla toplanmıştır. Veri analizi sürecinde, veri azaltma, veri görüntüleme ve sonuç çıkarma/ doğrulama stratejileri kullanılmış olup veri, metodolojik ve teori üçgenlemesi yöntemleri uygulanarak, bulguların doğruluğu ve kapsamlılığı sağlanmıştır. Resim-İş Eğitimi AEF-RİEABD) yıllar içinde yapısal, kadro, müfredat, faaliyetler ve öğrenci profili açısından birçok değişim yaşamıştır. İlk yıllarında fakülte ve diğer bölümlerle daha bağlantılıyken, zamanla bu bağların zayıfladığı gözlemlenmiştir. Atölye çeşitliliği ve detaylandırılması yıllara göre değişmiş, 2024 yılında öğretim elemanı odaları gibi spesifik mekanlar eklenmiştir. Öğretim elemanı sayısında 2000'li yıllardan itibaren genel bir düşüş görülmüştür. Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü ve İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi mezunları yönetimde ağırlıklı yer alırken, 2006'dan sonra bu durum değişmiştir. Müfredatta ise 1980-2022 yılları arasında büyük değişiklikler yapılmış, seçmeli dersler artmıştır. AEF-RİEABD, çevresel, toplumsal ve ekonomik sürdürülebilirliği teşvik eden çeşitli faaliyetler yürütmüş, özellikle videokoridor, okuma salonu ve online sanat projeleri dikkat çekmiştir. Öğrenci profiline bakıldığında 2004-2022 yılları arasında daha çok kız öğrenciler yerleşmiş ve genel olarak dört yılda mezun olmuşlardır. Bölge olarak Marmara ve Güneydoğu Anadolu'dan gelen öğrenciler ağırlıkta olmuş, son yıllarda başvuran öğrenci sayısında azalma yaşanmıştır. Müfredat değişiklikleri, faaliyet çeşitliliği ve öğrenci profilindeki değişiklikler, bölümün sürdürülebilir gelişimi açısından önemli ipuçları sunmuştur. Resim-İş Eğitimi Anabilim Dalının yapısal değişimi, mekansal kullanım ve fakültenin diğer bölümleriyle olan etkileşimlerin arşiv belgeleri, bina planları ve anketler kullanılarak detaylı incelenebilir. Bölümün diğer bölümlerden zaman içinde duvarlar ile bölünerek soyutlanması sürdürülebilir gelişime etkileri, tarihsel analizler ve mülakatlarla araştırılabilir. Öğretim elemanı ve yönetici kadrosundaki değişim, akademik unvan ve mezun olunan okullara göre analiz edilerek incelenebilir. Bu, akademik kadronun gelişimi ve sürdürülebilir gelişme üzerinde etkili olan faktörleri ortaya koyabilir. Eğitim programlarının evrimi, dokümanlar ve akademisyenlerle yapılacak görüşmelerle incelenerek, değişikliklerin nedenleri ve sonuçları analiz edilebilir. Seçmeli derslerin sayısındaki artışın öğrenci başarısı üzerindeki etkisi, anket ve başarı verileriyle değerlendirilebilir. Yürütülen faaliyetlerin öğrenci gelişimi üzerindeki etkisi, performans ve memnuniyet anketleriyle ölçülebilir. Sürdürülebilir gelişmeye yönelik faaliyetlerin etkisi, raporlar ve mülakatlarla araştırılabilir. Öğrenci profilinin değişimi, cinsiyet, mezun olunan lise türü ve coğrafi dağılım gibi değişkenler üzerinden analiz edilebilir. Sürdürülebilir gelişimin ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutları, finansal kaynak kullanımı, çevre dostu malzeme kullanımı ve toplumsal katkılar açısından incelenebilir. Karma araştırma yöntemleri, nitel ve nicel veriler kullanılarak, bölümün sürdürülebilir gelişimini kapsamlı bir şekilde değerlendirmeye olanak sağlar. Bu yaklaşımlar, bölümün uzun vadeli başarı ve etkilerini anlamamıza yardımcı olabilir.

The aim of this thesis is to create a monograph by examining the development of Marmara University, Atatürk Faculty of Education, Department of Fine Arts, Department of Art and Crafts Teacher Education from various aspects. Within the scope of the study, the structural development of the department, faculty and administrative staff, curriculum programs, types of activities and changes in the student profile over the years were analyzed. The data obtained were evaluated in terms of social, economic and environmental sustainability dimensions. In this monographic study, historical and quantitative methods were also used. Data were collected through Atatürk Faculty of Education archives, personal archives, books, journals, curriculum programs and social media. In the data analysis process, data reduction, data display and inference/ verification strategies were used, and data, methodological and theory triangulation methods were applied to ensure the accuracy and comprehensiveness of the findings. Department of Art and Crafts Teacher Education (AEF-RIEAD) has experienced many changes over the years in terms of structure, staffing, curriculum, activities and student profile. While it was more connected to the faculty and other departments in its early years, it was observed that these ties weakened over time. The variety and detailing of the workshops has changed over the years, and specific spaces such as faculty rooms were added in 2024. There has been a general decline in the number of teaching staff since the 2000s. While graduates of Ankara Gazi Education Institute and Istanbul State Academy of Fine Arts were predominant in the administration, this situation changed after 2006. In the curriculum, major changes were made between 1980 and 2022, and elective courses increased. AEF-RIEAD has carried out various activities promoting environmental, social and economic sustainability, with the videocorridor, reading lounge and online art projects being particularly noteworthy. Looking at the student profile, between 2004 and 2022, more female students were enrolled and generally graduated in four years. In terms of region, students from Marmara and Southeastern Anatolia were predominant, and there has been a decrease in the number of applicants in recent years. Curriculum changes, diversity of activities and changes in the student profile have provided important clues for the sustainable development of the department. The structural changes, spatial use and interactions with other departments of the faculty can be examined in detail using archival documents, building plans and surveys. The effects of the department's isolation from other departments on sustainable development can be investigated through historical analysis and interviews. Changes in faculty and administrative staff can be analyzed by academic title and school of graduation. This can reveal the factors that influence the development of academic staff and sustainable development. The evolution of curricula can be examined through documents and interviews with academics to analyze the causes and consequences of changes. The impact of the increase in the number of elective courses on student success can be evaluated through surveys and achievement data. The impact of activities on student development can be measured through performance and satisfaction surveys. The impact of activities for sustainable development can be investigated through reports and interviews. The change in the student profile can be analyzed through variables such as gender, type of high school graduated from, and geographical distribution. The economic, environmental and social dimensions of sustainable development can be analyzed in terms of financial resource utilization, use of environmentally friendly materials and social contributions. Mixed research methods allow for a comprehensive assessment of the department's sustainable development using qualitative and quantitative data. These approaches can help us understand the long-term success and impact of the department.
Investigation of the historical process of Marmara University, Atatürk Faculty of Educatıon, Department of Art and Crafts Educatıon
Keywords: Education for sustainable develepment; Marmara University, Atatürk Faculty of Educatıon Department of Art and Crafts Educatıon; Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Resim-İş Bölümü; Monograf; Monograph; Painting – Crafts Education; Resim – İş Eğitimi; Sustainability; Sustainable development; Sürdürülebilir kalkınma; Sürdürülebilir kalkınma için eğitim; Sürdürülebilirlik