Disiplinlerarası, tematik ve bağlamsal sanat eğitimi üzerine bir eylem araştırması - Aydın, Nilüfer Özakçaoğlu (My University, 2024)
Bu araştırmanın merkezinde Disiplinlerarası, Tematik ve Bağlamsal yaklaşımları kullanan bir Sanat Eğitimi modeli yer almaktadır. Hızla gelişen bilgi ve teknoloji dünyasında disiplinlerarası etkileşimler artmakta ve yeni bilgi alanları ortaya çıkmaktadır. Sanat eğitimi de bu büyük değişimden etkilenmekte; artık sanat boya ve tuval ile sınırlı kalmayıp farklı disiplinlerden ve malzemelerden beslenen bir alan haline gelmektedir. Bu araştırmanın odağında, Sanat eğitiminde disiplinlerarası bir yaklaşımla öğrencilerin farklı disiplinler arasında bağlantı kurmalarını, alana yeni perspektiflerden bakmalarını, yeni konu alanları yaratmalarını ve böylece daha özgün ve yaratıcı sanatsal ifadeler geliştirmelerini sağlamak yer almaktadır. Araştırmada kullanılan yöntem, araştırmacının uygulayıcı olduğu Nitel araştırmaların bir deseni olan Uygulamalı Eylem Araştırmasıdır. Bu yöntem, belirli bir okul durumunu yeniden incelemek ve uygulamaları iyileştirmek için tasarlanmıştır. Veri toplama aracı olarak; Öğrenci Ön Bilgi Formu, Öz Değerlendirme Formu, Gözlem Formu, Disiplinlerarası Eğitim Algısı Ölçeği, Akademik ve Disiplinlerarası Sanat Eleştirisi Yöntemi ile Sanat Eseri İnceleme ve Değerlendirme Formu, video kayıtları, fotoğraflar ve Whatsapp grup yazışmaları kullanılmıştır. Toplanan veriler betimsel analiz yöntemi kullanılarak işlenmiştir. Marmara Üniversitesi'nin farklı fakültelerinden seçilen 10 öğrenci ile gerçekleştirilen bu çalışma, öğrencilerin sanatsal üretim sürecini ve yaratıcılıklarını derinden etkilemiş; sanat dışı disiplinlerden gelen öğrenciler sanatsal üretim sürecine katkıda bulunmuş ve sanatsal bakış açılarını geliştirmiştir. Çalışma grubunda Eğitim, Siyasal Bilgiler, Güzel Sanatlar, İktisat, İşletme ve Hukuk fakültelerinden öğrenciler yer almış ve bu çeşitlilik disiplinlerarası bir çalışma ortamının oluşmasını ve bu ortamdan doğan yaratıcılığın ortaya çıkmasını sağlamıştır. Dolayısıyla bu araştırmanın sonuçları ışığında Disiplinlerarası, Tematik ve Bağlamsal Sanat Eğitimi yönteminin sanat eğitimi öğrencilerinin sanatsal üretim süreçlerine katkı sağlamasının yanı sıra farklı disiplinlerden gelen öğrencilerin sanatsal bakış açılarının gelişmesine de önemli ölçüde katkı sağladığı düşünülmektedir. Önerilen bu eğitim modeli, sanatı farklı disiplinlere ait bilgilerle besleyerek, sanatın daha zengin içerikler ürettiği bir ortam yaratabilir. Disiplinlerarası çalışmalar öğrencilerin sanatsal üretim becerilerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır ve bu yöntemin sanat eğitimi programlarına entegre edilmesi sanatsal üretim sürecine derinlemesine bir katkı sağlayacağı öngörülmektedir.

At the center of this research is an Art Education model that uses Interdisciplinary, Thematic and Contextual approaches. In the rapidly developing world of information and technology, interdisciplinary interactions are increasing and new fields of knowledge are emerging. Art education is also affected by this great change; art is no longer limited to paint and canvas, but has become a field that feeds on different disciplines and materials. The focus of this research is to enable students to establish connections between different disciplines through an interdisciplinary approach in art education, to look at the field from new perspectives, to create new subject areas and thus to develop more original and creative artistic expressions. The method used in the research is Applied Action Research, a design of qualitative research in which the researcher is a practitioner. This method is designed to re-examine a specific school situation and improve practices. As data collection tools; Student Preliminary Information Form, Self-Assessment Form, Observation Form, Interdisciplinary Education Perception Scale, Academic and Interdisciplinary Art Criticism Method and Artwork Review and Evaluation Form, video recordings, photographs and Whatsapp group correspondence were used. The collected data were processed using a descriptive analysis method. This study, which was carried out with 10 students selected from different faculties of Marmara University, deeply affected the artistic production process and creativity of the students; students from non-art disciplines contributed to the artistic production process and developed their artistic perspectives. The study group included students from the faculties of Education, Political Sciences, Fine Arts, Economics, Business Administration and Law, and this diversity enabled the formation of an interdisciplinary working environment and the emergence of creativity arising from this environment. Therefore, in the light of the results of this study, it is thought that the Interdisciplinary, Thematic and Contextual Art Education method not only contributes to the artistic production processes of art education students, but also contributes significantly to the development of the artistic perspectives of students from different disciplines. This proposed education model can create an environment where art produces richer content by feeding art with knowledge from different disciplines. Interdisciplinary studies are of great importance for the development of students' artistic production skills, and it is predicted that integrating this method into art education programs will contribute to the artistic production process in depth.
An action research on interdisciplinary, thematic and contextual art education
Keywords: Art; Art Education; Art Sciences; Contemporary Art; Çağdaş Sanat; Disiplinlerarası Çalışma; Disiplinlerarası Sanat Art; Eğitim ve öğretim; Fine arts education; Güzel sanatlar eğitimi; Interdisciplinary Art; Interdisciplinary Study; Sanat; Sanat Bilimleri; Sanat Eğitimi; Study and teaching