Küresel medya sermayesinin yayılmacılığı ve toplumsal hareketler karşısındaki konumu - Tekeş, Aras Fırat (My University, 2022)
“Küresel Medya Sermayesinin Yayılmacılığı ve Toplumsal Hareketler Karşısındaki Konumu” isimli tez çalışmasında, özellikle 1970 sonrası devletin özel sektör üzerindeki müdahaleci ekonomi yönetimi anlayışını ortadan kaldırmasıyla, medyadaki sahiplik yapısının değişmesi ve güçlü küresel medya şirketlerinin ulus devletlerin sınırları içerisinde ortaya çıkan toplumsal olaylar ve siyasi krizlere yönelik yaklaşımları ele alınmıştır. Öncelikle “Küreselleşme kavramı ve bu olguya bağlı dinamikler” detaylı şekilde incelenmiş, ardından 19. Yüzyılda iletişim alanında etkili olan kitle iletişim kuramları ve siyasal iletişimin medyayı kullanarak kazandığı yönlendirme gücü örnekler üzerinden detaylıca açıklanmıştır. Çalışmada, 1990’lardan sonra gelişmiş BATI ülkelerinde, yasal düzenlemelerin esnetilmesiyle beraber medyada birer tekel haline gelen “AOL-Time Warner, Viacom, Disney, Bertelsman, News Corporation” gibi çok uluslu küresel şirketlerin birer rakip gibi görünmelerine rağmen aralarında gerçekleştirdikleri iş anlaşmalarıyla medya alanında yansıttıkları imajın aksi noktada olduğuna dikkat çekilmektedir. Bu şirketlerin tarafsız birer medya kuruluşu olmak yerine, iş sahalarını bölüşerek ve toplumsal dinamiklere yön vererek karı maksimize etme gayreti içerisine girdikleri vurgulanmaktadır. Diğer küresel medya gruplarının da benzer adımlar atarak, çoğunlukla içinde bulundukları ulus devletin çıkarlarına uygun şekilde yayın yapmaları tez çalışmasının temelini oluşturmaktadır. Bu kapsamda 2017 ve 2022 yılları arasında gerçekleşen 8 kritik toplumsal olay seçilerek, küresel medya şirketlerinin yaşananlara yönelik yaklaşımları ele alınmıştır. Bu basın kuruluşlarının görsel ve yazılı haberleri, köşe yazarlarının yorumları, kullanılan dil ve yaklaşım biçimleri detaylı şekilde olaylar üzerinden analiz edilerek aktarılmıştır.

In this thesis titled “The Expansionism of Global Media Capital and Its Position Against Social Movements”, especially after 1970 with the removal of the state's interventionist economic management understanding on the private sector, the change in the ownership structure in the media and the strong global media companies' response to social events and political crises within the borders of nation states, approaches are discussed. In the study, despite the fact that multinational global companies such as “AOL-Time Warner, Viacom, Disney, Bertelsman, News Corporation”, which became a monopoly in the media with the stretching of legal regulations in developed western countries after the 1990s, seem to be competitors, they are in the media field with the business agreements they have made between them. It is pointed out that the image they reflect is at the opposite point. It is emphasized that these companies try to maximize profits by dividing their business areas and directing social dynamics, instead of being impartial media organizations. The basis of the thesis is that other global media groups take similar steps and broadcast mostly in accordance with the interests of the nation-state they are in. In this context, 8 critical social events that took place between 2017 and 2022 were selected and the approaches of global media companies to what happened were discussed. The visual and written news of these press organizations, the comments of the columnists, the language used and their approach were analyzed in detail and conveyed through the events.
Keywords: Economic aspects; Ekonomik yönleri; Golabalism; Kitle iletişim; Küreselleşme; Mass media; Media; Medya; Monopoly; Olipogol; Tekel Globalization