Sigorta Hukuku'nda halefiyet ilkesi - Sezen, Muhammet Yakup (My University, 2019)
ÖZETSigorta Hukuku'nda halefiyet kurumunun konu, amaç, kapsam ve uygulama bakımından, diğer Türk mevzuatlarından Borçlar Kanunu, Medeni Kanun ve Kara Yolları Trafik Kanunu'nda düzenlenen halefiyet kurumları ve benzer kurumlar ile mukayeseli olarak incelenerek izahına yer verilmiştir. Bu bakımdan Sigorta Hukuku'nda halefiyet kurumunun, Borçlar Hukuku genel hükümlerinde yer alan halefiyet kurumu, basit rücu ve alacağın temliki ile ilişkisi ve bu kurumlardan farkları ile Miras Hukuku'nda yer alan halefiyet türlerinden farklılıkları anlatılmış, aynı zamanda Karayolları Trafik Kanunu madde 95/ 2 ile sigortacıya getirilen rücu imkanının, Sigorta Hukuku'nda kanuni halefiyetten farklılıkları en güncel Yargıtay kararlarına ışığında incelenmiştir. Halefiyet ilkesinin uygulama alanı bulduğu zarar sigortalarının sigortacılık alanındaki payına ilişkin istatistikler ile Sigorta Hukuku'nda kanuni halefiyetin doğurduğu hukuki sonuçları incelediğimiz bu çalışmamızda, sigortacılık alanında yaşanan uyuşmazlıklara ilişkin uygulamada açılan halefiyete dayalı rücu davalarında Yargıtay'ın yerleşik karar ve görüşleri ile karşılaşılan problemlerin çözümüne yönelik Yargıtay'ın vermiş olduğu en güncel kararlar incelenmiştir.

ABSTRACTAt insurance law, in the case of topic, aim, content, practise of subrogation institution and the others Turkish regulations, comparisoned explanation was mentioned with succesion institutions editted which in the law of obligations, civil law and road traffic rules. From this perspective, succesion institutions which takes place general article of the law of the obligations, relationship with simple recourse and payee assigned, differences from that institution, the differences of succesion institutions which takes place in law of obligations were mentioned. At the same time, recourse facility of insurer which is about highways traffic rules with 952 article ,differences from legal successions in the insurance law were studied by looking updated judgments of supreme court.We have examined statistics which is about damage insurances and legal results which causes legal succesion in law of insurance. In this study, last updated judgments of supreme court which is about some opinions, decisions and problems faced, were examined at recourse cases which is about disaggrements.
Keywords: Bankalar ve bankacılık; Banks and banking; halefiyete dayalı rücu davası Insurance law; Insurance; Insurance law; Recourse case based on subrogation; sigorta; Sigorta hukuku; sigorta hukukunda halefiyet; Subrogation in the law of insurance law; Turkey; Türkiye