Deprem yardım istasyonarı için lojistik merkezi seçimi: Türkiye örneği - (:unkn) unknown (My University, 2013)
Afetler toplumun işleyişinde ciddi rahatsızlıklar oluşturan, çok önemli düzeyde insan, malzeme ya da çevresel kayıplara neden olan, etkilenen bölgenin kendi kaynaklarını kullanarak üstesinden gelemeyeceği olaylardır. Türkiye’de afetlerden meydana gelen toplam kayıpların yaklaşık %70’i depremlerden kaynaklanmaktadır. Afet yönetiminin hazırlık aşaması meydana gelecek afete yönelik gerekli önleyici tedbirlerin alınması ile gerekli sistemlerin oluşturulmasını kapsamaktadır. Hazırlık aşamasında yapılan faaliyetlerden birisi de afet sonrası yardım faaliyetlerine yönelik gereken malzeme, teçhizat, araç, gereç, iş makinesi, vb. malzemelerin önceden temini ve depolanmasına yönelik faaliyetlerdir. Bu makalede Türkiye’yi etkileyen en önemli afet türlerinden olan depremlere yönelik olarak kurulabilecek deprem yardım istasyonları için lojistik merkezi seçimi konusu ele alınmıştır. Deprem yardım istasyonları için lojistik merkezi seçim problemi P-Median ve Maksimum Kapsama Alanı problemine uygun olarak modellenmiştir. Bir ilin hangi deprem bölgesinde bulunduğu o ilin hangi sıklık ve büyüklükte depremlerle karşılaşacağını belirlemektedir. Bir ilin nüfusu, ilde bulunan konut ve bina sayısı, gibi faktörler bu ilin depreme karşı duyarlılığını belirlemekte ve deprem esnasında karşılaşabileceği kayıp miktarını etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Bu nedenle modelimizde bu faktörler belirli bir ölçüde ağırlık olarak kullanılmıştır. Araştırma problemi çözülerek deprem yardım istasyonları için lojistik merkezlerinin değişik senaryolara göre coğrafi konumu konumları belirlenmiştir.

Disasters are the events that seriously disturb the function of the society, causing deaths, environmental and economic loss and usually cannot be overcome by using local sources of the affected region. Earthquakes are responsible %70 percent of the total loss caused by disasters in Turkey. Preparation phase of disaster management covers the taking preventative measures towards an upcoming disaster and creating required systems. One of the activities during the preparation phase of the disaster management is supplying and storing required materials, tools, vehicles, work vehicles, machines etc. before the disaster for rescue, help and restoring activities during the disasters. In this article locating logistic center for earthquake help stations that can be established for earthquakes in Turkey is considered. The problem of selecting logistic center for earthquake help stations is modeled as P-Median and Maximum Covering Location Problem. The position of a city on the earthquake zone defines the frequency and the magnitude of the earthquakes faced by that city. The population of the city, the number of the buildings and the number of residences/houses define vulnerability and the size of possible losses during earthquakes and these numbers are accepted as leading factors. Therefore these factors are used as weights in our model. By solving the research problem according to different scenarios the geographic location for the logistics centers for earthquake help stations is determined.
Selecting logistic center for earthquake help stations: Case of Turkey
Keywords: Coğrafya