Investigation of bacteremia after toothbrushing in orthodontic patients - Hussein, Emad Ahmad (My University, 2004)
Bu çalışmanın amacı hastaların dişlerini macunsuz fırçaladıktan sonra, %0.2 klorheksidin glukonat ile ağızlarını çalkalayıp fırçaladıktan sonra, antimikrobial diş macunu ve normal diş macunu ile fırçalama sonrası oluşan bakteriyemi oluşumunun incelenmesidir. Çalışmamıza Marmara Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Ortodonti Anabilim dalında tedavi görmekte olan 40 sağlıklı yetişkin birey( 13 kadın, 27 erkek yaş ortalaması: 21.5 ) dahil edilmiştir. Bu hastaların hiçbiri son 30 gün içerisinde antibiyotik kullanmamış ve soğuk algınlığı geçirmemişlerdir. Çalışma 4 gruptan oluşmakta ve her grupta alt ve üst dişlerinde sabit braketler takılan 10 hasta bulunmaktadır. İlk grup kontrol grubu olarak seçilmiş ve bu grup dişlerini sadece fırça ile, macun kullanmadan fırçalamıştır. İkinci grup ağzını %0.2 klorheksidin glukonat ile çalkaladıktan sonra macun kullanmadan fırçalamıştır. Üçüncü grup Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bir diş macunu ile dişlerini fırçalamış ve dördüncü grupta antimikrobial diş macunu kullanılmıştır. Dördüncü. grupta fırçalama öncesi ve 2 dakika sonrasında aseptik teknikle kan örnekleri alınmıştır. Fırçalama öncesi ve sonrası tüm gruplardan alınan kan örnekleri kan kültürü yapılarak mikrobiyolojik açıdan incelenmiştir. Fırçalamadan önce alınan tüm örneklerde bakteriyemi oluşumu negatif çıkmıştır. Kontrol grubundaki bireylerin %20'sinde fırçalama sonrası bakteriyemi oluşumu saptanmıştır. %0.2 klorheksidin glukonat kullanan ikinci grup hastalarda, fırçalama sonrası bakteriyemi oluşumu gözlenmemiştir. Üçüncü grupta dişlerini normal macunla fırçalayan hastaların %20 'sinde fırçalama sonrası bakteri oluşumu gözlenirken, antimikrobial macun kullanan dördüncü grup hastalarda fırçalama sonrası bakteri oluşumu gözlenmemiştir. Sonuç olarak, %0.2 klorheksidin glukonat ve antimikrobiyal diş macunu kullanımı, hastalarda fırçalama sonrasında bakteriyemi oluşum riskini düşürmüş ancak bu düşüş istastistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Dişleri normal macun ile fırçalama ve macunsuz fırçalama arasında bakteriyemi oluşumu açısından bir fark bulunamamıştır. The aim of this study was to investigate occurrence of bacteremia after toothbrushing in orthodontic patients after using 0.2% chlorehexidine gluconate mouthwash, popular toothpaste, and antimicrobial toothpaste. This clinical study included 40 healthy adult patients (13 females and 27 males with a mean age of 21.5 years) who were selected from the clinical intake of the orthodontic department in the dental faculty of Marmara University; these patients had not taken antibiotics or had a history of cold in the previous 30 days and they presented good oral hygiene. This study was carried out in 4 groups; each group was comprised of 10 patients, wearing fixed orthodontic appliances both on the upper and lower teeth. The first group was considered the control group; bacteremia was measured after toothbrushing without any tooth paste. In the second group, 0.2% chlorhexidine gluconate mouth rinse was used before brushing with no tooth paste. In the third group, subjects used a commonly used tooth paste in Turkey. The fourth group used an antimicrobial tooth paste. In the 4 groups pre- and post- brushing blood samples were obtained using a strict aseptic technique, the post-brushing blood samples were taken within 2 minutes after brushing. The pre- and post-toothbrushing blood samples from the four groups were microbiologically evaluated using blood culture bottles. All samples taken before brushing were negative for bacteria. In the control group, after brushing bacteremia was detected in 20% of the group. In the second group, where 0.2% chlorhexidine was used as a mouthwash, no bacteremia was detected after brushing. Where bacteremia after brushing was not detected in the antimicrobial toothpaste group, in the normal toothpaste group bacteremia was detected in a prevalence of 20% after brushing. In conclusion, the application of 0.2% chlorhexidine mouth wash and the use of antimicrobial toothpaste resulted in a decrease in the prevalence of bacteremia after toothbrushing in orthodontic patients but the decrease was not statistically significant. Toothbrushing with conventional tooth paste had the same effect as brushing with no toothpaste on the prevalence of bacteremia.
Keywords: Cerrahi; Diş Hekimliği; Diş Hekimliği_Ortodonti; Teknoloji (Uygulamalı bilimler); Tıp bilimleri