Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Türk tarım sektörü - Gündüz, Birgül (My University, 2003)
II. Dünya Savaşı sonrasında oluşan iki kutuplu sistem içerisinde hem varlığını korumak hem de oluşan gıda sorununa çözüm bulabilmek için Batı Avrupa devletleri aşamalı entegrasyon sürecine girmiştir. Avrupa Kömür Çelik Topluluğu'nun Kurulmasından sonra 1957 yılında Roma Antlaşması Ortak Tarım Politikası'nın genel hatları çizilmiştir. 1962 yılında Ortak Piyasa Düzeni uygulamasının başlaması ile Ortak Tarım Politikası uygulanmaya başlanmıştır. Bu yıllarda Avrupa Tarımsal Yönlendirme ve Garanti Fonu ile Ortak Tarım Politikası'nın finansmanı sağlanmıştır. 1980 yılların başlarında Ortak Tarım Politikası Topluluğun genişlemesi, ekonomik ve sosyal değişimden ötürü reform hareketlerine başlanmıştır. 1957 yılında Türkiye, Avrupa Topluluğu'na üyelik için başvurmuş, 12 Eylül 1963 yılında da Ankara Antlaşması ile aday adaylığı üyelik statüsüne girmiştir. İşbu antlaşma ile tespit edilen nihai aşamaya 1996 yılında geçilmiştir. Türkiye bu süreçte Avrupa Topluluğu'na uyumunu çeşitli reform hareketleri gerçekleştirmiş ve günümüzde de bu reform hareketleri süregitmektedir. Türkiye-Avrupa Topluluğu ile tarım ilişkisi tercihli ticaret rejimine dayanmaktadır. Ayrıca sadece sanayi ve işlenmiş tarım ürünleri, Gümrük Birliği kapsamında yer almaktadır. Bütün tarım ürünlerini Birlik kapsamında yer almaması doğal olarak Türkiye tarım sektörü için önemli sorunları yaratmaktadır. Türkiye'nin tarımsal alt yapı sorunları çok iyi tespit edip çözümler üretmesi ile ancak Birliğe tam üyeliği gerçekleşebilir. Son olarak; Türkiye tam üye olmadan Ortak Tarım Politikası kapsamında yer almaması gerekir. Aksi takdirde finansman sorunları ile yüzyüze gelecektir ve başarılı olamayacaktır.

The Western European Nations, in the bipolar system that formed after the 2nd World War, entered into a step by step integration period for both protecting their existence and to find a solution for the food deficiency. After the establishment of the European Cool and Steel Community in 1957, the basic points of the Common Agriculture Policy was decided by the Rome Treaty, end this policy was started to be applied by the Common Market System in 1962. In these years, the finance of this system was provided by the European Agricultural Guidance and Guarantee Fund. In the beginning of the 1980s, The Common Agriculture Policy has started to have reform movements, because of the social and economic developments in both the European Union and the whole world. In 1957, Turkey has applied for membership to the Union and on 12 September 1963, it was recognized as a candidate for being candidate by the Ankara Treaty. Turkey could reach the final situation that was pointed at this treaty in 1996 (Customs Union), en it has achieved in many social and economic reforms for integration to the Union, and it was going on its studies for the final integration. The relationship between European Union and Turkey about agriculture is based on the Preferred Trade Regime, but we have to point out that only the ready to use agricultural and industrial products were involved in the Customs Union, all the agricultural products were not involved in the Customs Union and this causes serious problems for the Turkish Agriculture Sector, but we have to remember that Turkey has to clarify its problems well end try to find good solutions to achieve in the integration period to the European Union. As a last point, Turkey shouldn't agree the Common Agricultural Policy before being a member of the Union otherwise it will cause finance problems for Turkey and it can not be successful in the system.
Keywords: Ekonomi; Tarım; Tarım_Ekonomik Yönleri; Tarım_Türkiye; Üretim