Bankacılık sisteminde düzenleme ve denetleme otoriteleri: seçilmiş ülkeler ve Türkiye uygulaması - Gündoğdu, Aysel (My University, 2014)
Bankacılık sektörünün büyümesi ve küresel finansal piyasalarda bankacılık faaliyetlerinin büyük pay sahibi olması ile bankaların denetimi gün geçtikçe önem kazanmıştır. Bankacılığın temelinde yatan öğenin güven olması, denetimin gerekliliğine ayrı bir vurgu yapmaktadır. Bankalar, faaliyet konularının “para” olması nedeni ile diğer işletmelere göre denetime daha fazla gereksinim duyulan birimlerdir. Bir ülkede mevcut bankaların kurulup faaliyete geçmesinden sonra bankaların yüklendiği görev finansal alanda kamusal nitelikte hizmet vermektir. Kamu da bankaları ve bankadışı finansal kurumları denetleyerek kişilere ve kurumlara güven duygusunu vermektedir. Bir ülke içerisinde bankaların faaliyet alanları devletin koymuş olduğu Bankalar Kanunu ve diğer ilgili kanunlar ile sınırlıdır. Ülkede faaliyet gösteren yerli ve yabancı bankalar uygulanan bu kanun ve düzenlemelere karşı sorumludurlar. Sözkonusu sorumluluk tasarruf sahiplerine ve bankaların kendilerine ait sorumluluktur. Kanuni görev niteliğinde olan bu sorumluluğun verildiği bankalar aynı zamanda kamusal bir alanda bulunmaktadırlar. Bankacılık sisteminin düzenlenmesi ve denetlenmesi konusunda temel sorulardan biri, düzenleme ve denetimin Merkez Bankası tarafından mı, ayrı bir kurumun tarafından mı, yoksa her ikisinin de olduğu bir sistem tarafından mı olması gerektiğidir. Bu konuda, iktisadi teoriler net bir yaklaşım sergilememekte, her ülke farklı uygulamalar ile ortaya çıkmaktadır.

The growth of the banking sector and global financial markets have had a big share of banking activities with the day to day supervision of banks has gained importance. Banking is the underlying element of trust, is a distinct emphasis on the necessity of control. The actions Banks money to be caused by other businesses with more control units are needed. Establishment and operation of an existing bank in the country after the expiry of banks in the financial field is loaded task is to serve the public nature. Banks and Non-Bank financial institutions in public by checking gives confidence to individuals and institutions. Activities of banks in a country that has put the state's Banking Law and other relevant laws is limited. Domestic and foreign banks operating in the country, these laws and regulations are liable to be charged. Statutory duties which are the responsibility of the issuing bank are also available in a public space. One of the basic questions about the regulation and supervision is by the Central Bank whether by a separate institution, or by both that me that there should be a system. In this regard, economic theories do not exhibit a clear approach, each country is emerging with different applications.
Keywords: Bankalar ve Bankacılık --Türkiye; Finans Piyasaları; Küreselleşme; Merkez Bankası