Toz metal yöntemi ile imal edilmiş kalıp çeliğinin işlenebilirliği - Özçakır, Serhat (My University, 2012)
TOZ METAL YÖNTEMİ İLE İMAL EDİLMİŞ KALIP ÇELİĞİNİN İŞLENEBİLİRLİĞİ Bu çalışmada, PMD 23 soğuk iş takım çeliği, Al2O3+TiCNkaplanan kesici takımlarla frezelenerek yüzey pürüzlülüğü ve kesme kuvvetleri deneysel olarak incelenmiştir. İlerleme oranı, devir ve talaş derinliğinin yüzey pürüzlülüğü ve kesme kuvvetlerine etkisi araştırılmıştır. Frezeleme işleminin optimizasyonu için Taguchi tekniği kullanıldı. Ayrıca, her bir parametrenin elde edilen sonuçlara etkisinin tayini içinde varyans analizi (ANOVA) kullanılmıştır. Son olarak bağımlı değişkenlerle bağımsız değişkenler arasındaki ilişki regresyon analizi ile modellenmiştir. Bu çalışma ile PMD 23 soğuk iş takım çeliği, Al2O3+TiCN kaplanan kesici takımlar ile optimal işlenebilirliği tayin edilmiştir.

THE İNVESTİGATİON OF MACHİNABİLİTY OF MOLD STEEL USİNG Al2O3+TiCN COATED CUTTİNG TOLLS In this study, an experimental investigation on surface roughness and cutting forces in milling of PMD 23 cold work-tool steel using Al2O3+TiCN coated cutting tools is presented. The influences of the feed rate, rev and depth of cut on surface roughness and cutting force have been examined. In order to optimize the milling process, Taguchi optimization method has been used. The influence of each parameter on obtained results has been determined by using analysis of variance (ANOVA). The relationship of the dependent parameters and independent parameters has been modeled with Regression analysis. The optimal machinability of PMD 23 cold work-tool steel using Al2O3+TiCN cutting tool has been successfully determined in this study.
Keywords: Çelikler; Metal Eğitimi