Güreşçilerde ve sedenter populasyonda eNOS gen polimorfizminin karşılaştırılması - Kavuncuoğlu, Zümrüt (My University, 2006)
GÜREŞÇİLERDE VE SEDENTER POPULASYONDA eNOS GEN POLİMORFİZMİNİN KARŞILAŞTIRILMASI Sportif bağlamda yetenek kavramı , belli bir alanda normalin üzerinde ancak henüz tam gelişmemiş özellikler bütünü ve bunlara sahip kişi olarak değerlendirilir Sporda yetenek kavramının belirlenmesinde fiziksel, biyomekanik, fizyolojik, metabolik ve sosyal karakteristikler ön plandadır. Özellikle spor performası ile antrenman yanıtına genetik katkının belirlenmesi ve ilişkili olarak yetenekli sporcuların genç yaşta uygun sporlara yönlendirilmeleri, spor genetiğinin önemli hedefleridir. Kardiyovasküler performans atletik başarının belirlenmesinde önemli bir unsurdur. Fiziksel performans kas kuvveti veya kas performans değişikliklerine bağlıdır. Bu strateji ile gen varyantlarının incelendiği ilişkilendirme çalışmalarında egzersiz ve spor fenotiplerini etkileyen bazı genler bulunmuştur. Bu araştırmalarda Angiotensin 1-dönüştüren enzim (ACE) en fazla incelenen genlerin başında gelmektedir. Bunun yanında dayanıklılık sporlarında eritropoetin (EPO) hormonu performansı belirleyen diğer bir etken olarak değerlendirilmektedir. Bu çalışmada endotel nitrik oksit sentaz enziminin (eNOS) polimorfik gen varyantları incelenmiştir. Nitrik oksit (NO) endotel hücreleri tarafından üretilen güçlü bir vazodilatördür; kan basıncı ile bölgesel kan dolaşımını düzenler. Ayrıca trombosit agregasyonunu, lökositlerin damar duvarına adhezyonunu ve damar düz kas poliferasyonunu önler. Bu fizyolojik etkileri nedeniyle özellikle endotel nitrik oksit sentaz (eNOS) enziminin polimorfik gen varyantlarının dayanıklılık sporlarında performansı etkileyebileceği düşünülmektedir. Bu çalışmamızda güreşciler denek grubu olarak seçilmiştir. Elde ettiğimiz sonuçlara göre e-NOS T-786C polimorziminin TT ve TC allel frekansları bakımından güreşcilerde, sedenter populasyona göre anlamlı bir farklılık tesbit edilmiştir. e-NOS TT polimorzmi güreşcilerde %28.6 kontrol grubunda %59.6 (p<0.005), e-NOS TC polimorfizminde güreşcilerde %59.2 kontrol grubunda %28.9 oranında olup (p<0.005), e-NOS CC allelinde ise güreşcilerle sedenter grup arasında anlamlı bir bir farklılık bulunamamıştır. Eğer bundan sonra başka güreşçi gruplarıyla yapacağımız çalışmalarda bu farklılığı bulabilirsek e-NOS gen polimorfizimlerin belirlenmesi elit güreşci yetenek seçiminde bir kriter olabileceği düşüncesindeyiz.

COMPAIRING GENE POLYMORPHISM OF eNOS IN WRESTLERS AND SEDENTARY POPULATION Ability is evaluated in the sportive context as the person who has an upper normality but not developed features in certain areas. For determining the sportive ability physicial condition, biomechanical, physiological, metabolic and social characteristics are very important. Sports genetics aims to comprehend hereditary influences on sportive performance and training response, whereby talented young athletes could be orientated towards appropriate sports. Cardiovascular performance is a key element in athletic success. Physical performance traits include muscular strength or muscular performance variables. With the use of this strategy, association studies of single or multiple gene variants have been identified a limited number of genes that appear to influence exercise-related phenotypes. In these investigations Angiotensin Converting Enzyme (ACE) especially insertion allele I has been one of the best studied of these candidates approaches. Beside this erythropoietin (EPO) may be another major determinant of performance in endurance sports. In this study the polymorphic gene variant of endothelial nitric oxide synthase T-786C (eNOS) was determined. Nitric oxide (NO), a potent vasodilator produced by endothelial cells, plays an important role in the regulation of blood pressure and regional blood flow, also inhibits platelet aggregation and leukocyte adhesion to vascular endothelium and inhibits vascular smooth muscle cell proliferation. Genetic polymorphisms of the endothelial nitric oxide synthase (eNOS) may have potential benefits for endurance performances. In this study we have chosen the wrestlers as the experimentl group. We have found statitically significant difference on eNOS T-786C TT TC allel polymorphism frequencies between wrestlers and sedentary population. In wrestlers eNOS TT polymorphism is about 28.6%, in control group it is about 59.6% (p<0.005). For the CC allel of eNOS there is not much difference between wrestlers and sedentary group. eNOS T-786C gene polymorphism might be one of the criteria for us to decide the abilities of elite sportsmen.
Keywords: Biyoloji; Sağlık_Sporcu Sağlığı; Spor_Güreş