İlköğretimde görev yapan branş öğretmenlerinin bilgisayar destekli eğitime ilşkin tutumlarının incelenmesi - Başkaya, Ayşe Akekin (My University, 2014)
İLKÖĞRETİMDE GÖREV YAPAN BRANŞ ÖĞRETMENLERİNİN BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİME İLİŞKİN TUTUMLARININ İNCELENMESİ Araştırmada, İstanbul ilinde görev yapan ilköğretim branş öğretmenlerinin bilgisayar destekli eğitime ilişkin tutumlarının cinsiyet, yaş, öğretmenlik mesleğindeki hizmet yılı, branşı, bilgisayar ile ilgili herhangi bir kurs ya da hizmetiçi eğitim alma vb. özelliklere göre farklılık gösterip göstermediğine dair elde edilen veriler incelenmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmanın evrenini, İstanbul ilinde, ilköğretim kurumlarında görev yapan branş öğretmenleri oluşturmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu ise İstanbul ili Çekmeköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı ilköğretim okullarında görev yapmakta olan ve araştırmaya tesadüfi olarak katılan branş öğretmenleri oluşturmaktadır.Araştırmada anketi geçerli sayılan 183 ilköğretim branş öğretmeninin verileri değerlendirilerek Bilgisayar Destekli eğitime ilişkin tutumları incelenmiştir. Verileri toplamak amacıyla, tutum ölçeği formu geliştirilmiştir. Geliştirilen ölçek 3 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, araştırmaya katılan öğretmenlerin kişisel bilgilerine ait sorular yer almaktadır. İkinci bölümde,öğretmenlerin bilgisayar destekli eğitime ilişkin tutumlarını belirlemeye yönelik sorular yer almaktadır. Tutumlara sahip olma düzeyleri Likert tipi dörtlü derecelendirme ölçeğiyle toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler SPSS kullanılarak çözümlenmişve frekans, yüzde, ortalama ve standart sapma değerleri hesaplanmıştır. Buverilerin alt problemlere göre anlamlı bir farklılığın olup olmadığını belirlemek amacıyla ilişkisiz grup t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve post-hoc Scheffe çoklu karşılaştırma testi yapılmıştır. Araştırma sonucunda araştırmaya katılan ilköğretim branş öğretmenleri Bilgisayar Destekli Eğitim’e ilişkin olumlu tutum göstermektedirler. Öğretmenlerin yaşgrupları, cinsiyet, meslekikıdem, branş, öğrenim düzeylerine göre Bilgisayar Destekli Eğitim’e karşı tutumlarında anlamlı birfarklılık bulunamamıştır. Yine araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin, üniversite eğitimi süresince bilgisayar dersi alıp almamasına, bilgisayarla ilgili herhangi bir kurs alıp almamasına ve evlerinde bilgisayar olup olmamasına göre bilgisayara karşı tutumlarında anlamlı bir farklılık bulunamamıştır. Teknoloji, Bilgisayar Destekli Eğitim, Eğitim Teknolojisi

THE RESEARCH OF THE ATTITUDE OF MIDDLE SCHOOL BRANCH TEACHERS CONCERNING COMPUTER AIDED EDUCATION In this research, the attitude of branch teachers related to computer aided education is studied. In this context data related to opinion and attitude of branch teachers about computer aided education is collected from middle schools located in İstanbul. By interpreting data it is studied that whether the attitude and opinion of middle schools branch teachers are differentiated according to gender, age, branch, seniority and etc or not. The universe of the research is middle school branch teachers working in Istanbul. The working group of the research is middle school branch teachers working in Çekmeköy district in İstanbul and randomly participating this research. Data is collected from 183 middle school branch teacher and by interpreting data the attitude and opinion of 183 middle school branch teachers is studied. To collecting data, opinion scale form is developed. Opinion scale form consists of three sections. In the first section questions related to personal information of teachers are provided. In the second section questions are provided to understand the attitude and opinion of teachers about computer aided education. The questionnaire is preferred to use fourfold grading system which is developed by Rensis Likert. Data collected from research is analyzed by using SSPS software. Frequency, percentage, average and Standard deviation values are calculated. Independent group t test, one way variance analysis (ANOVA) and post-hoc Scheffe multiple comparison test are used to understand whether there is a significant difference according to sub problems or not. According to result of the research middle school branch teachers show a positive attitude and opinions concerning computer aided education and seem to accept the necessity of the computer technology. In addition to that, a significant difference cannot be found concerning the attitude and opinion of teachers related to computer aided education in the basis of properties like gender, age, branch, seniority, graduation level. Teachers taken lessons in university, had computers in their houses, taken computer courses also do not affect the attitude of teachers related to computer aided education in a significant level. Key Words: Education, Technology, Computer Aided Education, Education Technology
Keywords: Bilgisayar Destekli Eğitim; Eğitim Teknolojisi; İlköğretim; Öğrenim ve Öğretim; Öğretmenler