Bir gayrimenkul projesi olarak alışveriş merkezlerinin tarihi süreçteki gelişimi, İstanbul Sapphire örnek uygulaması - Kesimal, Halil Işık (My University, 2012)
İstanbul Sapphire yakın zamanda inşa edilen kentin en büyük alışveriş merkezlerinden birisidir. İstanbul Sapphire kendine özgü bir konsepte sahiptir. İstanbul Sapphire rezidans ve çarşı bölümlerinden oluşmaktadır. Bu özelliğiyle şehirdeki diğer alışveriş merkezlerinden ayrılmaktadır. Alışveriş merkezleri büyük yatırımları gerektirmektedir. İstanbul Sapphire de büyük bütçelerle ortaya çıkarılmıştır. İstanbul Sapphire şehrin yeni çekim merkezlerinden biri olmuş ve yakın çevresini şimdiden ekonomik ve sosyal bakımdan olumlu etkilemeye başlamıştır. Bugün binlerce insan İstanbul Sapphire’i her gün ziyaret etmektedir. İstanbul Sapphire, şehrin en önemli ticaret aksı üzerindedir. İstanbul Sapphire’in ticari kapasitesi ve kabiliyeti çok yüksektir. Alışveriş merkezleri inşa edildikleri yerlerdeki gayrimenkul fiyatlarını yükseltmektedirler. İstanbul Sapphire de inşa edildiği çevredeki gayrimenkul fiyatlarını yükseltmiş bulunmaktadır. Anahtar Sözcükler: Alışveriş merkezi, Konsept, Rezidans, Çarşı, Yatırım, Bütçe, Çekim merkezi, Ticaret aksı, Ticari kapasite, Ticari kabiliyet, Gayrimenkul fiyatı.

İstanbul Sapphire is one of the biggest recently built shopping malls in the city. İstanbul Sapphire has a concept unique to it. İstanbul Sapphire consists of residence and shopping center parts. With this its feature it separates from the other shopping malls in the city. Shopping malls require big investments. İstanbul Sapphire created with big budgets too. İstanbul Sapphire became one of the new attraction centers of the city, and it has already begun affecting its near surrounding economically and socially positive. Today thousands of people visit the İstanbul Sapphire daily. İstanbul Sapphire is on the most important trade axis of the city. Commercial capacity and ability of the İstanbul Sapphire is very high. Shopping malls increase the real estate prices in which they were established. İstanbul Sapphire has increased the real estate prices in its surrounding too. Shopping mall, Concept, Residence, Shopping center, Investment, Budget, Attraction center, Trade axis, Commercial capacity, Commercial ability, Real estate price.
Keywords: Gayrimenkul; Gayrimenkul Değerleme; Konut Politikası_Türkiye