Zeynep Gazali ve Tefsiri’ndeki metodu - Uysal, Esma (My University, 2013)
Zeynep Gazali çağımızda yaşamış, günümüz sosyal ve siyasal olaylarının fiilen içinde bulunmuş, İslam daveti için elinden gelen gayreti göstermiş bir müelliftir. İslam’a gönül verdikten sonra hayatını İslam’ı anlamaya ve anlatmaya adamıştır. Bu gayretleri çerçevesinde Kur’an’ı anlamaya çalışmış ve anladıklarını da Nazarat Fi Kitabillah isimli eserine yazıya dökmüştür. . Eseri Pof Dr. Ali Akpınar tarafından Kur’an’a Bakışlar adı altına dilimize çevrilmiştir. Bu çalışmayı yapma sebebimiz günümüzde yaşamış bir bayanın Kur’anı nasıl anladığını görmek farklı bir çizgi ve metod izleyip izlemediği konusunda bilgi edinmek ve bu konuya ışık tutabilmektir. O Kur’an’ın hayat kitabı olduğunu ve hiç taviz vermeden hayata tatbik edilmesi gerektiğini savunmuştur. Eserinde yaşadığı coğrafyanın içinde bulunduğu sosyal problemlere Kur’an’ın yaşama aktarılmasının çözüm olabileceğini söyler. Zeynep Gazali’nin çalışmasının başlı başına bir tefsir olduğuna dair bir iddiası yoktur. Zaten eserin ismi de “Kur’an Hakkındaki Düşünceler” anlamındadır. Kendisini de müfessir olarak nitelendirmez. Çalışmamız neticesinde gördük ki Gazali klasik tefsir anlayışının dışına çıkmadan bu çalışmayı yapmış, Seyyid Kutup, Razi, İbni Kesir gibi müfessirlerin görüşlerini nakletmiş, yeni orijinal bir görüş ortaya koymamıştır. Zeynep Gazali yaşadığı dönemde siyasi baskılara maruz kalmış ancak bütün baskılara rağmen inancından taviz vermemiş bir dava insanıdır. Bu kararlılığının izlerini eserinde görmek mümkündür. Eserinde kullandığı dil sadedir. Bir bayan olması sebebiyle zaman zaman duygusal bir dil kullanmıştır. Yer yer dualarla cümlelerini tamamladığı görülür Bu mütevazı çalışmamızda elimizden geldiğince Zeynep Gazali’nin Nazarat Fi Kitabillah isimli eserini metot açısından incelemeye çalıştık. Sürçü lisanımızdan dolayı hoşgörü ve Allah’tan bağışlanma niyaz eder, merhuma Allah’tan rahmet dileriz

Zeynep Gazali is a writer who lives in our age, takes active roles in recent political and social, does her best for Islamic calling. After she accepted Islam, she devoted her life to understand and explain Islam. She tried to understand Islam and wrote what she understood in her book called Nazarat Fi Kitabillah. Her work was translated into our language with the name Glance at Quran by Prof. Ali Akpınar. The aim of this research is to understand and enlighten how a woman lived in our age understood Quran and have an idea about whether she used a different way or a method. She advocated that Quran is a book for life and it is necessary to put it into practice without any compensation.she tells in her book that the solution for the social problems in the region she lives is transferring Quran to the ral life.She doesnT claim that her work is a complete interpretation. Anyway the name of her work means Ideas About Quran. She doesn't characterize herself as interpretative. As a result of our research we have seen that Gazali completed her work without leaving classical interpretation, cited the ideas of other interpretatives like Seyyid Kutup, Razi and Ibni Kesir and she didn't introduced new, original ideas. Zeynep Gazali used a plain language in her work. Sometimes she used an imotional language since the writer is a woman. Sometimes sentences completed with prayings are seen in her book. In our study we tried to do our best to investigate Gazali's work called Nazarat Fi Kitabillah in terms of method. We wish complaisance for our mistakes and Allah's mercy and grace for deceased writer Gazali.
Keywords: İslam; Kur’an-ı Kerim; Tefsir; Zeynep Gazali