İstanbul’daki hastanelerde ortopedi alanında çalışan hekimlerin performanslarının değerlendirilmesindeki kriterlerin araştırılması - Çakan, Sibel (My University, 2004)
Performans değerlendirmesi, kişilerin, birimlerin ya da kurumların performanslarının önceden belirlenmiş bazı standartlara göre ya da benzer diğerlerinin performansları temelinde ölçülmesini içeren bir süreçtir. Günümüzün globalleşen dünyasında, performans değerlendirmesi son derece önem kazanmaktadır. Geleceğin sağlık sistemlerinde de performans değerlendirmeleri yapılması, özellikle hekimlerde de bu sistemin yaygınlaştırılması kaçınılmazdır. Şüphesiz tıbbın her branşının değişik kriterleri olacaktır ve zamanla her bir branş için uygulanabilir performans değerlendirme kriterleri oluşturulacaktır. Bu araştırma, İstanbul Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yer alan özel hastaneler, SSK hastaneleri, üniversite hastaneleri ve devlet hastanelerinde, ortopedi alanında çalışan hekimlerde, performans değerlendirmesi uygulamalarıyla ilgili durum tespiti amacıyla yapılmıştır. Araştırmada sosyodemografik özellikler, performans değerlendirmeleri hakkındaki kişisel ya da kurumsal tavırlar ve varsa uygulanan performans değerlendirme kriterleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma sırasında, görüşme yapılan yöneticilerin tamamı hekimlerde de performans değerlendirmesi yapılması gerektiğini söylemiştir. Performans değerlendirmesini yapacak kişilerin birim amiri, tıbbi bir heyet, başhekim, uzmanlık dernekleri, insan kaynakları departmanı olabileceği belirtilmiştir. Performans değerlendirme kriteri olan SSK, devlet hastanesi ve üniversite hastanelerinin büyük bir kısmında performans değerlendirme kriteri olarak gösterilenler, sicil formlarıdır. Bir kısım yönetici ise döner sermayeden pay verilmek üzere düzenlenmiş standart formlardan bahsetmektedirler. Yılda ikiden fazla yapılan değerlendirmeler döner sermaye amaçlı olanlardır. Anket formuna konulan ve çeşitli kaynaklar taranarak oluşturulan performans değerlendirme kriterlerinden, yanıtlayanlar tarafından anlamlı bir şekilde gereksiz bulunan olmamıştır. Çalışmaya katılan yöneticilerin, ortopediye özgü klinik süreçleri ve ameliyat süreçlerini içine alan performans değerlendirme kriterlerine ilişkin önerileri de dikkate alınmak suretiyle değerlendirme ve önerilere yer verilmiştir. THE RESEARCH ON PERFORMANCE APPRAISAL CRITERIA FOR ORTHOPEDISTS WORKING IN HOSPITALS IN ISTANBUL

Performance appraisal is a process to measure performance of people, of units, or corporates, based on predefined standards or similar other entities' performances. In the more global world of today, performance appraisal is becoming more important. It is imperative to make performance apprasials in the health systems of the future, especially extending this system to the doctors. It's no doubt that there will be different criteria for each branch of medicine, and in the course of time, applicable performace appraisal criteria will be established for each branch. This study is done to determine the current situation of the performance apprasial system for the doctors working on orthopaedics in the private hospitals, Social Insurance Institution Hospital, university hospitals and the state hospitals, in the territorial district subordinate to the municipality of Istanbul. Socio-demographic characteristics, personal or corporate attitudes on performance appraisal, and if there is a performance appraisal system, the criteria used, is demonstrated. All of the managers interviewed for the study claimed that, there must be a performance appraisal system for doctors. It was pointed out that the people making the performance appraisal can be the unit manager, a medicine council, the head doctor of a hospital, expertise unions, or the human resources department. In the hospitals using performance appraisals such as Social Insurance Institution Hospital, The State Hospital, and most of the university hospitals, the papers and records of people are shown as the performance appraisal criteria. Some managers talk about standard forms prepared to distribute share from the revolving capital. The appraisals done more than twice a year aims to use the revolivng capital. None of the appraisal criteria used in the questinary, and taken out from various sources, were found to be useless by the participants. The recommendations of the managers participated in the study, for the performance appraisal criteria related with the clinical and surgical processes of orthopaedics, are considered for the evaluations and recommendations.
Keywords: Performans Değerleme