The middle-income trap : structural change difference between successful and failed countries - Kaya, Merve (My University, 2020)
Yapısal değişim ve teknolojik yakalama, ekonomik kalkınma için gerekli anahtar dönüşümlerdir. Ülkelerin yapısal değişim ve teknolojik yakalama süreçleri, yüksek gelir kategorisine hızlı geçişler gerçekleştirmiş ve yavaş geçiş geçiren ülkeler arasında ne kadar farklı? Analiz, Lavopa & Szirmai (2018) tarafından bir sektörün ekonomideki büyüklüğüne göre ağırlıklandırılmış göreceli verimliliğinin bir ölçüsü olarak geliştirilen yapısal modernizasyon endeksine dayanmaktadır. Bir sektörün yapısal dönüşümün iki boyutunda ortalama başarısını gösterir. Orta gelir tuzağı literatürü dikkate alındığında, değiştirilmiş yapısal modernizasyon endeks değerleri, orta gelirli ülkelerin gelişimi için önemli olan imalat ve teknoloji yoğun sektörler için hesaplanmaktadır. Başarılı ülkeler (hızlı geçiş yapan ülkeler), orta ve orta-yüksek teknolojili imalat endeksi değerlerinde, başarısız ülkelerden (yavaş geçiş geçiren ülkeler) ayrılmaktadır. Başarısız olan ülkeler dönüşümlerden en az birini yeterince geliştirememiştir. Bu nedenle, bu çalışmanın bulguları; yerli inovasyonun, değer zincirinde yükselmenin ve gelişmiş teknoloji içerikli sektörlere doğru yapısal değişimi hızlandırmanın önemini vurgulayan literatürü desteklemektedir. Ülkelerin eş zamanlı olarak yüksek teknoloji sektörlerinin ekonomideki payını genişletmesi ve teknoloji açığını azaltması gerektiği fikrine dekatılmaktadır. Bunlardan sadece birini geliştirmek, yüksek gelirli bir ülke olma yolunda başarılı olmak için yeterli değildir. Ayrıca, bulgular başarısız ülkelerin bazılarında erken sanayisizleşmeyi işaret etmektedir.

Structural change and technological catch-up are the key transformations necessary for economic development. How different are structural change and technological catch up processes of the countries that performed fast transitions to high income category and of the countries undergoing slow transitions? The analysis is based on the structural modernisation index developed by Lavopa & Szirmai (2018) as ameasure of a sector’s relative productivity weighted by its size in the economy. It illustrates average achievement of a sector in the two dimensions of structural transformation. Taking into account the middle income trap literature, the modified structural modernisation index values are calculated for manufacturing and technology intensive sectors which are important for development of middle income countries. The successful countries (the countries that performed fast transitions) are diverged from the failed countries (the countries undergoing slow transitions) in medium & medium-high tech manufacturing index values. The failed countries could not sufficiently improve at least one of the transformations. Therefore, the findings of this study supports the literature emphasizing the importance of domestic innovation, moving up to value chain, and fostering structural change towards sectors with advanced technological contents. It also agrees with the idea that the countries must expand the share of high-tech sectors in the economy and decrease technology gap simultaneously. Improving only one of them is not sufficient to be successful in the way of becoming a high income country. Furthermore, the findings signal an early deindustrialization in some of the failed countries.
Keywords: büyüme yavaşlamaları; economic development; ekonomik kalkınma Middle-income trap; Finance; growth slowdowns; Maliye; Orta gelir tuzağı; structural change; structural modernisation index; technological catch-up; teknolojik yakalama; yapısal değişim; yapısal modernizasyon endeksi