Din eğitimi açısından Kur’an-ı Kerim’ e göre takva kavramı - Şahin, Yasemin (My University, 2007)
Bu çalışmada takva ve eğitim ilişkisi incelenmiş, takvaya ulaşmada eğitimin rolü araştırılmıştır. Bu amaçla takvanın çeşitli tanımları araştırılarak takva konusundaki farklı görüşler incelenmiş ve ortaya konulmuştur. Ayrıca takva sahibi insan (muttaki) kavramı üzerinde durularak, muttakinin özellikleri araştırılmıştır. Takvaya ulaşmada ilk yol ve takvanın birinci mertebesi gayba imandır. Bundan sonra gelen aşamada muttakinin ibadet, ahlak ve toplumsal davranış özellikleri incelenmiştir. Muttaki kimseler için Allah hem dünyada hem de ahiret hayatında çeşitli vaatlerde bulunmaktadır. Allah muttaki kimselerin dünya hayatını güzelleştirip, toplumsal hayatta karşılaştığı karmaşık sorunlar için beklenmedik çıkış yolları vaad etmektedir. Yine Yüce Allah muttaki kimseler için dünya hayatında ayrıca siyasi güç vaadinde de bulunmaktadır. Ahiret hayatında ise Allah-u Teala muttaki kimselere, cennet, cennette temiz eşler ve bağışlanmak vaat etmektedir. Bütün bu ödüllere sahip olabilmek için insanın kendisine doğuştan ihsan edilen takva olgusunu geliştirmesi ortaya çıkartması gerekir. İnsanın kendisine bahşedilen takvayı geliştirebilmesi ve şahsiyetinin bir parçası haline getirebilmesi için ise yine Kuran_ı Kerim ışığı altında kendisini eğitime tabii tutması gerekir.

In this study, the relationship between takva (piety) and education is examined and the role of education to reach takva is searched. For this aim, different sights about takva are examined by searching various definitions of takva and are exposed. In addition, it is dwelled on the concept of “one who owns takva (muttaki)”, and the characteristics of muttaki are searched. The first way to reach takva and its first level is the faith to gayb (secret). In the level coming afterwards, the worship, morality and social behaviour characteristics of muttaki are examined. Allah makes various promises for muttaki ones for both in the world and in the afterlife. Allah also promises unexpected solutions for the complex problems of their social life by embellishing the world lifes of muttaki people and again Exalted Allah additionally promises political strength for them in their life. As for afterlife, Allah-u Teala is promising Heaven, pure mates in Heaven and forgiveness to them. For owning all these rewards a person has to develop and expose the takva fact that has granted to him/ her innately. For developing this granted takva and making it a piece of his/ her personality, one has to make himself/ herself related to an education in the light of the Holy Quran. Key Words: Takva, İttika, Muttaki, Faith to Gayb, Protecting Nefs (Self), Worship, Morality, Education, Reward.
Keywords: Din Eğitimi; İslam Dini; Kur’an-ı Kerim