Din devlet ilişkileri bağlamında Almanya'da İslam ilahiyat fakülteleri - Arslan, Mesut (My University, 2019)
Din-devlet ilişkileri bağlamında Almanya’da İslam İlahiyat Fakülteleribaşlığını taşıyan çalışmamızda Almanya’da yaşayan Müslümanların din eğitimiproblemi ele alınmış olup, özellikle son yıllarda açılan İlahiyat Fakülteleri bağlamındayüksek İslam eğitimi ele alınmıştır. Çalışmamızda araştırma konumuz nitel araştırmayöntemine uygun olarak doküman analizi tekniğiyle incelenmiştir.Her devlet kendi benimsediği din-devlet ilişkisi modeline dayalı olarak dineğitimi ile ilgili farklı uygulamalar ortaya koymaktadır. Bu bağlamda Almanya’yıdeğerlendirirken çalışmamızda özellikle İslam eğitimine odaklanılmıştır. Araştırmamızıüç İslam İlahiyat Fakültesi (Tübingen, Osnabrück, Münster) ile sınırlı tutup en bilinen 3fakülte üzerinden çalışmamızı sürdürdük. Almanya’da ilk İslam İlahiyat Fakültesi2011’de açılmıştır ve yeni fakülteler açılmaya devam etmektedir. Çalışmamızda bufakültelerdeki artışın bir talebe binaen olup olmadığı, Alman devletinin hayatageçirmeye çalıştığı Avrupa İslamı fikriyle bağlantısı değerlendirilmiş ve üç ilahiyatfakültesinde İslam eğitimi içerik bakımından incelenmiştir.

In our work which is titled “Islamic theology faculties in the context of statereligion relations in Germany”, the problem of religious education of Muslims inGermany is discussed. Higher Islamic education in the context of theology facultieswhich were opened in recent years are spesifically considered. In this qualitative study,our research topic is examined with document analysis technique.Each state reveals different practices related to religious education based on thereligion-state relationship model which it has adopted. Studying Germany in thiscontext, we focused on Islamic education in particular. We confined our study to threemost known Islamic theology faculties (Osnabrück, Frankfurt, Münster) and worked onthem. The first Islamic theology faculty in Germany opened in 2011 and new facultiescontinue to be opened. In our study, we worked on whether the increase in thesefaculties are due to a demand, whether it serves the European Islam that the Germanstate is trying to implement. Moreover, we analyzed the content of three Islamictheology faculties.
Keywords: Almanya; Almanya İslam din dersleri; Almanya İslam İlahiyat Fakülteleri religion-state relations; Din eğitimi; Din ve devlet; Din-Devlet İlişkileri; Felsefe ve din; Germany; Islam; İslam; islamic religion education; islamic theology faculties ofGermany; Philosophy and religion; Religion and state; Religious education