The effectiveness of European Union sanctions : The case of the Russia – Ukraine War - Arıkan, Oğuzhan (My University, 2025)
Bu tez, Avrupa Birliği'nin Rusya'ya karşı uyguladığı yaptırımların etkinliğini 2014'ten günümüze kadar olan dönemde ekonomik, politik ve stratejik etkilerini analiz ederek, özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı'na odaklanarak değerlendirmektedir. Araştırma, AB'nin yaptırımlarının Rusya'nın tutumunu değiştirme konusunda amaçlanan hedeflerine ulaşıp ulaşmadığını değerlendirmek için realist uluslararası ilişkiler teorisini kullanmaktadır. Tezin temel argümanı, AB'nin Rusya'nın finansal, enerji ve savunma sektörlerini hedef alan yaptırım paketleri uygulamasına rağmen, Rusya'nın adaptif kapasitesi ve AB'nin iç yapısal sınırlılıkları nedeniyle kısıtlayıcı tedbirlerin arzu edilen etkiyi üretemediğidir. realist teori aracılığıyla teorik temeli oluşturmakta ve tarihsel uygulamalar ile sınırlılıklar dahil olmak üzere yaptırımları dış politika araçları olarak incelemektedir. İkinci bölüm CFSP çerçevesi altında AB yaptırım politikalarının evrimini ve İlkeli Pragmatizm ile Jeopolitik Avrupa kavramlarının ortaya çıkışını analiz etmektedir. Üçüncü bölüm ekonomik veriler, ticaret kalıpları ve Rusya'nın Çin ve Hindistan ile alternatif ortaklıklar yoluyla yaptırımları aşma stratejilerini inceleyerek AB'nin Rusya'ya karşı yaptırımlarının etkinliğini değerlendirmektedir. Tezin temel bulguları, Rusya'nın ekonomik çeşitlendirme ve alternatif ortaklıklar yoluyla yaptırımlara başarıyla adapte olduğunu, AB'nin enerji bağımlılıkları ve üye ülkeler arasındaki fikir ayrılıkları ise yaptırımların etkinliğini zayıflattığını göstermektedir. Bu bulgular, alternatif stratejik ortaklıklara sahip büyük güçlere karşı uygulanan yaptırımların temelde sınırlı olduğu temel argümanını desteklemekte ve anarşik uluslararası sistemdeki güç dinamikleri hakkındaki temel realist görüşleri doğrulamaktadır.

This thesis evaluates the effectiveness of European Union sanctions against Russia by analyzing their economic, political, and strategic impacts from 2014 to the present, with particular focus on the Russia-Ukraine War. The research employs realist international relations theory as the primary analytical framework to assess whether EU restrictive measures have achieved their intended objectives of deterring Russian aggression and altering state behavior. The main argument of this thesis is that despite implementing unprecedented sanctions packages targeting Russia's financial, energy, and defense sectors, the EU's restrictive measures have failed to produce the desired deterrent effect due to Russia's adaptive capacity and the EU's internal structural limitations. Chapter 1 establishes the theoretical foundation through realist theory and examines sanctions as foreign policy instruments, including historical applications and limitations. Chapter 2 analyzes the evolution of EU sanctions policies under the CFSP framework and the emergence of Principled Pragmatism and Geopolitical Europe concepts. Chapter 3 assesses the effectiveness of EU sanctions against Russia by examining economic data, trade patterns, and Russia's circumvention strategies through alternative partnerships with China and India. The main findings of this thesis demonstrate that Russia has successfully adapted to sanctions through economic diversification and strategic realignment, while the EU's energy dependencies and internal divisions have undermined sanctions effectiveness. These findings support the main argument that sanctions are fundamentally limited when imposed against major powers with alternative strategic partnerships, confirming key realist insights about power dynamics in an anarchic international system.
Keywords: Avrupa Birliği; Dış ilişkiler; Ekonomik yaptırımlar; European Union; Foreign relations; International relations; Political realism; Russia-Ukrania War, 2014-; Rusya-Ukrayna Savaşı, 2014; Sanctions; Siyasal gerçekçilik; Uluslararası ilişkiler European Union