Milli mücadele konulu roman ve hikâyelerde kahramanların yaşadığı psikolojik değişim ve dönüşüm - Saydan, Beyza (My University, 2024)
Milli Mücadele yılları, Türk tarihinde her zaman önemini koruyacak bir devredir. Bu dönem,tarihsel önemi ve sunduğu kurgusal malzeme dolayısıyla Türk edebiyatında da önemli bir yazın alanı açmıştır. Gerçek yaşamda olduğu gibi edebiyat anlatılarında da bu tarihsel süreç;fedakârlıkları, travmaları ve maruz kaldıkları acılar sebebiyle bireylerde psikolojik anlamda değişimlere neden olmuştur. Bu travmatik yaşantılar bazen olumlu bazen de olumsuz dönüşümleri tetiklemiştir. Benzer bir dönüşüm toplum düzeyinde de sosyal, siyasi ve ekonomik değerlerin değişimiyle gerçekleşmiştir. Kahramanların yaşadıkları travmatik durumlar çoğunlukla travma sonrası stres bozukluğuna yol açmıştır. Bazen de akut stres bozukluğu veya travma sonrası hayata küsme bozukluğu biçiminde seyretmiştir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri gösteren karakterlerde psikoloji biliminde olduğu gibi genellikle depresyon ve yorgunluk da görülmüştür. Benzer yaşantılar bireylerde her zaman aynı sonuçları doğurmadığı için bazı bireylerde psikolojide olduğu gibi travma sonrası gelişim yaşanmış, bazı bireylerde ise travma oluşmamıştır. Toplumu etkileyen savaş, göç, soykırım, doğal afet gibi felaketler toplumsal travmaya neden olabilmektedir. Korku, kaygı ve panik hali, ahlâki çöküş, depresyon ve sosyal değerlerin yitimi ile karakterize olan toplumsal travma; roman ve hikâyelerde de oldukça benzer biçimde görülmektedir. Tezde roman ve hikâyelerde tespit edilen travmatik unsurlar, kahramanlarda ve toplumda yarattığı değişimle birlikte verilmiştir.

The years of the War of Independence is a period that will always remain important in Turkish history. This period has opened an important literary field in Turkish literature due to its historical importance and the fictional material it offers. In literary narratives, as in real life, this historical process caused psychological changes in individuals due to their sacrifices, traumas and the pain they were exposed to. These traumatic experiences have sometimes triggered positive and sometimes negative transformations. A similar transformation has taken place at the level of society through changes in social, political and economic values. The traumatic experiences of the protagonists often led to post-traumatic stres disorder. Sometimes it took the form of acute stres disorderor post-traumatic resignation disorder. Characters who showed symptoms of post-traumatic stres disorder often also suffered from depression and fatigue, as in psychology. Since similar experiences do not always produce the same results in individuals, some individuals have experienced post-traumatic development, as in psychology, while others have not been traumatized. Disasters such as war, migration, genocide, natural disasters affecting the society can cause social trauma. Social trauma, which is characterized by fear, anxiety and panic, moral collapse, depression and loss of social values, is seen in novels and stories in a very similar way. The traumatic elements identified in the thesis and the changes they cause in the protagonists and society.
Keywords: Milli Mücadele; National Struggle; posttraumatic stres disorder; psikoloji; psychology; savaş; travma sonrası stres bozukluğu; Turkish fiction; Türk romanı; war