Mezenkimal kök hücre türlerinin kemik rejenerasyonuna olan etkisinin deneysel modelde incelenmesi - Özcan, Elif Merve (My University, 2015)
Mezenkimal Kök Hücre Türlerinin Kemik Rejenerasyonuna Olan Etkisinin Deneysel Modelde İncelenmesi ÖZET Amaç: Dental pulpa ve dental folikül kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin kemik iyileşmesi üzerine etkileri, donör saha morbiditesinin ekartasyonu ve potansiyel osteojenik etkileri nedeniyle son yıllarda araştırılmaya başlanmıştır. Planlanan in vitro araştırmanın amacı, polikaprolakton doku iskeleleri üzerinde kültüre edilecek insan dental pulpa (DPSC) ve folikül (DFSC) dokusu kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin kemik doku rejenerasyon kapasitesini karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: DPSC ve DFSC’lerin izolasyonunun ardından, hücreler nano-membran yapısı içeren (nmPCL) ve içermeyen (PCL) iki farklı polikaprolakton doku iskelesi üzerinde kültüre edilmiş, dört deney grubu hücre çoğalması ve tip I kollajen oluşturma oranı bakımından değerlendirilmiştir. İmmünfloresan boyamanın ardından, ikiden fazla grup verilerinin bir arada karşılaştırılması ANOVA testi (tek yönlü varyans analizi) ile yapılmıştır. Bulgular: Doku iskelelerinde ortalama hücre sayıları, iki haftalık kültür süresinin ardından, 30.8 ile 82.6 hücre/ 0.0915 mm2 arasında, kollajen oluşturma oranları ise %2.79 ile %17,9 arasında değerler almıştır. nmPCL üzerinde kültüre edilen DFSC’lerin oluşturduğu hücre-doku iskelesi kompleksinde, anlamlı derecede yüksek toplam hücre sayısı (p< 0,01) ve tip I kollajen formasyonu (p< 0,01) oranı izlenmiştir. Sonuçlar: Proliferasyonun nmPCL gruplarında daha etkili ve DFSC lerin tip I kollajen sentezinin anlamlı şekilde yüksek olduğu bulunmuştur. nmPCL doku iskelelerinin osteojenik farklılaşmayı ve hücre proliferasyon oranını arttırdığı sonucuna varılmıştır. Anahtar Sözcükler: Dental Folikül Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücre, Dental Pulpa Kaynaklı Mezenkimal Kök Hücre, Polikaprolakton, Doku Mühendisliği Experimental Evaluation of the Effects of Mesenchymal Stem Cell Types On Bone Regeneration

Aim: Recently, effects of dental pulp (DPSC) and dental follicle (DFSC) derived stem cells on bone regeneration are in focus of maxillofacial tissue engineering due to elimination of donor site morbidity and promising osteogenic profile. The aim of this in vitro study is to compare the osteogenic potential of DPSC and DFSC’s on nano mesh containing (nmPCL) and plain (PCL) polycaprolactone scaffolds. Materials and Methods: After two weeks of culture, four groups were examined for cell proliferation and type I collagen formation rates. Following immunofluorescence labeling, ANOVA and multiple comparison tests was used to compare the four groups. Results: Mean cell counts on scaffolds ranged from 30.8 to 82.6 cells/ 0.0915 mm2. Total collagen formation ranged from 2.79% to 17,9%. DFSC and nmPCL complex showed significantly higher cell counts (p< 0,01) and collagen formation rates (p< 0,01) in comparison to other groups. Conclusion: DFSC/ nmPCL group is found to show superior properties on cell proliferation and bone matrix formation. This complex is a promising tool for maxillofacial tissue engineering applications. Key words: Dental Follicle Derived Mesenchymal Stem Cell, Dental Pulp Derived Mesenchymal Stem Cell, Polycaprolactone, Tissue Engineering
Keywords: Ağız Cerrahisi; Diş hekimliği