Farklı baskı altı malzemeleri üzerine UV kurutmalı ve yağ bazlı mürekkepler ile ofset baskı sisteminde yapılan baskıların renk evrenine etkisinin incelenmesi - Özdurmuş, Dilara (My University, 2022)
Basım endüstrisinde farklı yüzeylere sahip baskıaltı malzemeleri ofset baskı sisteminde UV ve yağ bazlı mürekkeplerle baskılar gerçekleştirilmektedir. Baskı altı malzemelerinin baskı işlemine karşı davranışı uygulanan mürekkebin özelliklerine kuruma şekline ve içerdiği kimyasallara göre farklılık göstermekte baskı kalitesini ve sürdürülebilirliğini oluşturmaktadır. Baskı aşamasında ve baskı sonrasında önemli etkileri olan mürekkebin kâğıt gibi yüzeylere uyumlu olması gerekmektedir. Yapılan baskının kalitesi en çok kullanılan baskı altı malzemesi ve mürekkebin en iyi seviyede kuruyup birleşmesine bağlıdır. Mürekkebin strüktürel özellikleri baskının kayıpsız ve istenilen renkte sonuçlanması açısından önemi büyüktür. Mürekkebin baskı sonrasında kâğıt yüzeyine tutunma, sabitlenme ve kuruma süreci, baskının basılabilirlik parametrelerini etkilemektedir. Baskı altı malzemeleri değişken bir malzeme olduğu için strüktüel özelliklerinin ölçümlenmesi ve bu özelliklerinin basılabilirlik parametreleri üzerindeki tesirlerinin saptanması gerekir.

In the printing industry, printing is carried out with UV cured and oil-based inks in the offset printing system of substrate materials with different surfaces. The behavior of the substrates against the printing process differs according to the characteristics of the applied ink, the way it dries, and the chemicals it contains, and creates the print quality and sustainability. The ink, which has important effects during and after printing, must be compatible with surfaces such as paper. The quality of the print is dependent on the most commonly used substrate and ink drying and combining at the best level. The structural properties of the ink are of great importance in terms of lossless printing and the desired color. Adhesion, fixation and drying process of the ink on the paper surface after printing affects the printability parameters of the print. Since printing materials are variable materials, their structural properties should be measured and the effects of these properties on printability parameters should be determined.
Keywords: Basım makineleri ve gereçleri; Color; Ink; Inking (Printing); Mürekkep; Mürekkepleme (Matbaa); Ofset Baskı; Oil Based; Printing machinery and supplies; Renk Offset Printing; UV Cured; UV Kurutmalı; Yağ Bazlı