6098 sayılı Türk borçlar kanununa göre konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerinin kiraya verenden kaynaklanan sebepler ile sona ermesi - Doğan, Şeyma (My University, 2019)
Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmenin sona ermesi, bildirim yoluyla sona erme ve dava yoluyla sona erme şeklinde Türk Borçlar Kanununun 347 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. İlk olarak kiraya veren tarafından sözleşmenin bildirim yoluyla sona ermesi TBK madde 347’ de düzenlemiştir. TBK madde 350 ve 351 de ise kiraya veren tarafından sözleşmenin dava yoluyla sona erme sebepleri düzenlenmiştir. Dava yoluyla sona erme sebeplerinden ilk olarak, kiralananı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa gereksinim sebebiyle sona erme düzenlenmiştir. İkinci sebep, kiralananın onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız olmasıdır. Üçüncü sebep ise, kiralananı sonradan edinen kişinin gereksinim sebebiyle sona ermesidir. Çalışmada bu sebeplere doktrinde yer alan farklı görüşlere ve Yargıtay uygulamalarına yer verilmiştir.

The termination of the contract for housing and roofed workplaces is regulated in articles 347 and in the Turkish Code of Obligations by expiration through notification and in the form of expiration through litigation. First of all, the termination of the contract by the lessor by TBK Article 347. In the case of articles 350 and 351, the reasons for the termination of the contract by the lessor are regulated. First of all the reasons for the termination of the case, due to the need for expiration, leasing the owner himself, his wife, altsoyu, or other dependents depend on the dependence of the dependence on the requirement of the housing or workplace requirement. The second reason is that the renter needs to be repaired, expanded or replaced, and it is impossible for the renter to be used during these works. The third reason is that the end of the renter is due to need. In this study, different views on the doctrine and the Supreme Court applications are given.
Keywords: Borçlar hukuku; Eşya hukuku; housing and roofed workplace rents; Kira sözleşmesi; kiraya verenden kaynaklanan sebepler; konut ve çatılı işyeri kiraları; Lease agreement; Obligations (Law); reasons for leasing; Things (Law)