Uluslararası rekabet gücünde teknolojik gelişmelerin önemi: pazarlamayı etkileyen teknolojik gelişmeler - Dabak, Merve (My University, 2019)
Küreselleşme ve teknolojik gelişmelerin etkisiyle hem ulusal hem deuluslararası alanda rekabette değişiklikler meydana gelmektedir. Küreselleşmeninoluşum göstermesinde, işletmelerin uyguladıkları politikalar etkili olmaktadır. Bunedenle; işletmelerin üretim alanları sadece tek bir ülkeyi değil aynı zamanda tümdünyayı da kapsamaktadır. Uluslararası ekonomik ve mali kuruluşların küreselanlamda gelişmesiyle; İşletmeler arasında işbirliğinin sağlanması uluslararası düzeyderekabet gücünün artmasına neden olmuştur.Uluslararası alanda rekabetin küresel düzeye ulaşmasının temel nedeni;teknolojik gelişmelerin bilginin hızlı bir şekilde yayılmasına olanak vermesindenkaynaklanmaktadır. Bu açıdan değerlendirildiğinde teknolojik gelişmelerin ulusal veuluslararası alanda işletme yapısı ve pazarlama faaliyetlerinde etkili olduğugörülmektedir. Bu çalışmanın amacı; Pazarlamaya yönelik teknolojik gelişmelerinuluslararası rekabet gücü üzerine etkilerini ortaya koymak ve E-ticaretin Türkiye’deörnek olay olarak gelişimini, özellikle son yıllarda kazandığı ivmeyi ortaya koymaktır.Bu çalışmayı hazırlarken; yerli ve yabancı literatürden yararlanılmıştır. Çalışmanınliteratüründe ve araştırma bölümünde yararlanılan bu kaynaklar: Kitap, makale, tez,elektronik kaynaklar ve bu konuda yayınlanan özel ve kamu sektörü raporlarıdır.Çalışmanın uygulama bölümünde Türkiye’de ve dünyada E-ticaret verileri veilgili teknolojiler ile alakalı veriler paylaşılmış ve tartışılmıştır. Türkiye’de e-ticaretüzerine SWOT analizi yapılarak bu alandaki güçlü ve zayıf yönler ortaya konulmuş,fırsatlar ve tehditler açıklanmıştır. Çalışma sonucunda tüm dünyada ve ülkemizde Eticaretinrekabet üstünlüğü elde etmek açısından gerekli olduğu ve bu kapsamda ilgiliteknolojilerden yararlanmanın da elzem olduğu kanaatine varılmıştır.

Due to the effects of globalization and technological developments, there arefrequent changes in both national and international competition. The policiesimplemented by businesses are influential in the formation of globalization. Therefore;the production areas of enterprises include not only a single country but also the wholeworld. Along with the globalization of the activities of the organizations have led toincreased competition power on an international level by providing cooperationbetween enterprises and business associations.The main reasons for the international level of competition reaching the globallevel are; technological developments allow rapid spread of information. From thispoint of view, it is seen that technological developments are effective in businessstructure and marketing activities at national and international level. The purpose ofthis study is; reveals the impact on the international competitiveness of technologicaldevelopment for Marketing and e-commerce development in terms of comparing Turkeyis particularly reveals gained momentum in recent years. In preparing this study;domestic and foreign literature. These sources used in the literature and researchsection of the study are: books, articles, theses, electronic sources and private andpublic sector reports published on this subject.In Turkey and in the world of e-commerce application part of the study dataand relevant data have been shared and discussed with related technologies. SWOTanalysis on e-commerce in Turkey has been put forward in this field strengths andweaknesses, opportunities and threats are described. As a result of the study, it has beenconcluded that E-commerce is necessary for achieving competitive advantage in allover the world and in our country and it is also essential to benefit from the relatedtechnologies in this context.
Keywords: E-Commerce; E-Ticaret; International Competitiveness; Technological Marketing; Technological Marketing Mix; Teknolojik Pazarlama; Teknolojik Pazarlama Karması; Uluslararası Rekabet Gücü