Dünyada enerji yoksulluğuna odaklanmak: Sorunlar ve politikalar (Focusing on Energy Poverty in the World: Issues and Policies) - ÖCAL, ASLAN TOLGA (My University, 2022)
Öz: Çalışmanın amacı, dünyadaki enerji yoksulluğunu incelemek ve bu soruna yönelik politika üretebilmektir. Betimsel analiz yöntemi kullanılan çalışmada, enerji yoksulluğuna ilişkin kavramsal çerçeve çizilmiş ve enerji yoksulluğunu ölçme yöntemleri ile enerji yoksulluğunun nedenleri tartışılmıştır. Çalışmada tüm dünyada enerji ihtiyacının arttığı ancak bölgeler ve ülkeler bazında enerji tüketiminde ciddi derecede eşitsizliklerin olduğu görülmüştür. Enerji için fosil yakıtların tüketilmesiyle birlikte artan sera gazları küresel ısınmayı ve iklim değişikliğini de beraberinde getirmektedir. Temiz enerji kaynaklarına erişilememesi yoksullukla beraber sağlık sorunlarını da artırmakta ve küresel kirlenmeye de yol açmaktadır. Hane halklarının özel durumlarını göz önünde bulunduran ve ülkelerin kendi dinamiklerine göre şekillenen politika tedbirlerinin acilen uygulanması gerekmektedir. Bu doğrultuda hane halklarının gelirleri arttırılmalı, insan onuruna yakışır işler sağlanmalı ve mevcut yoksulluğun sürdürülmemesi için refah politikaları hızla devreye sokulmalıdır.

Abstract: The aim of this study is to examine the energy poverty in the world and to produce a policy for this problem. In this study using descriptive analysis method, the conceptual framework of energy poverty was drawn and the methods of measuring energy poverty and the causes of energy poverty were discussed In the study, it has been observed that the energy need has increased all over the world, but there are serious inequalities in energy consumption on the basis of regions and countries. Greenhouse gases that arise from the burning of fossil fuels for energy now bring global warming and climate change. The lack of access to clean energy sources increases health problems along with poverty and leads to global pollution. It is necessary to urgently implement policy measures that take into account the specific situation of households and are shaped according to the dynamics of the countries themselves. Accordingly, household incomes should be increased, decent jobs should be provided and welfare policies should be put in place quickly to ensure that current poverty is not maintained.
Keywords: Enerji yoksulluğu; Sosyal politika; Enerji tüketimi; Sürdürülebilir kalkınma; İklim değişikliği; Energy poverty; Social policy; Energy consumption; Sustainable development; Climate change