Ölüdeniz el yazmaları ve Yahudi literatüründeki yeri - Temiztürk, Halil (My University, 2012)
deniz, Kumran, Yahudi Tarihi ÖZET ÖLÜDENİZ EL YAZMALARI VE YAHUDİ LİTERATÜRÜNDEKİ YERİ Günümüz dünyasında, sosyal bilimler alanındaki fikirsel gelişimler dinlerin insanlar tarafından daha çok araştırılmasına neden olmuştur. Özellikle dinlerin kendilerini ifade ettikleri ve ana referans kabul ettikleri kutsal kitapların tarihsel gelişimleri bu araştırmaların temel odağı olmuştur. İşte bu çalışmada Eski Ahit metinlerinin oluşum süreçleri ile beraber erken dönem Hristiyan toplumunun kuruluş aşamalarına denk gelen bir zaman diliminde yazılan ve 1947 yılında İsrail’de bulunan Ölüdeniz bölgesindeki el yazmalarının tanıtımı ve Yahudi literatüründeki yeri anlatılmaya çalışılmıştır. Ölüdeniz el yazmalarının Yahudilik ve Hristiyanlığın geçiş dönemindeki karanlık çağa ışık tutması, Yahudi mezhepleri hakkında bilgiler vermesi ve Masoretik metinle ile olan kısmi uyuşmalar dikkate değer bir durumdadır. Dead Sea, Qumran, Jewish History

DEAD SEA SCROLLS AND ITS' PLACE IN JEWİSH LİTERATURE In today's world, development of idea in social science led people to research more about religions. Especially the main focus of these researches were usually on historical development of holy books which define and are always accepted as a main reference of religions. In this work, as well as explaining the formation processes of the Old Testament, it informed about Dead Sea Scrolls, which was written by the time Early Christian Community was in foundation process and was discovered in 1947 in Israel's Judean Desert. In addition the place of Dead Sea Scrolls in Jewish literature subject was included. Attention should be paid to Dead Sea Scrolls which shed light on the dark age while transitioning from Judaism to Christianity. Dead Sea Scrolls gave information about Jewish denominations and had some similarities with Masoretik Texts.
Keywords: El Yazmaları; Yahudilik; Yazmalar