Müzik öğretmeni adaylarının “oyun, dans ve müzik” dersine ilişkin motivasyon düzeyleri - Kocabaġ, İrem Algan (My University, 2015)
Bu araştırma, Eğitim Fakülteleri Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi sınıfta okuyan müzik öğretmeni adaylarının “Oyun, Dans ve Müzik” dersine ilişkin motivasyon düzeylerini ortaya koymak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tarama yöntemiyle yapılan bu araştırmanın evrenini, Türkiye’ deki Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Öğretmenliği Ana Bilim Dallarında öğrenim görmekte olan dördüncü sınıf müzik öğretmeni adayları oluşturmuştur. Örneklem grubunu, Marmara Üniversitesi Müzik Eğitimi Dokuz Eylül Üniversitesi Müzik Eğitimi Karadeniz Teknik Üniversitesi Müzik Eğitimi Yıl Üniversitesi Müzik Eğitimi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Müzik Eğitimi Trakya Üniversitesi Müzik Eğitimi Pamukkale Üniversitesi Müzik Eğitimi nda öğrenim gören toplam 223 dördüncü sınıf müzik öğretmeni adayı oluşturmuştur. Araştırmada, müzik öğretmeni adaylarının demografik bilgilerinin yer aldığı, “Kişisel Bilgi Formu” ve “Oyun, Dans ve Müzik Dersine ilişkin Motivasyon Ölçeği” olmak üzere iki veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırma sonrasında elde edilen bulgulara göre, müzik öğretmeni adaylarının, “Oyun, Dans ve Müzik” dersine ilişkin motivasyon düzeylerinin cinsiyet, okudukları üniversite, üniversiteye geldikleri bölge, derste kendilerini başarılı bulma, dersi gerekli bulmaları, eğitim seminerlerine katılmaları değişkenlerine göre farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır.

This survey has been made to show the motivation levels of the fourth grade music teacher candidates' of the Education Faculties Fine Arts Music Education on “Game, Dance and Music” lesson. The structure of this screen test type survey is on music teacher candidates of the fourth grade educating in Turkey's Fine Arts Music Education Branches. 223 candidates from Marmara University Music Education, Dokuz Eylül University Music Education, Karadeniz Teknik University Music Education, Yüzüncü Yıl University Music Education, Ondokuz Mayıs University Music Education, Trakya University Music Education and Pamukkale University Music Education have been on this sample survey group. For this research in which music teacher candidates' demographic info is listed, two data collection means are used; “Personal Info Form” and “The Motivation Scale On Game, Dance and Music Lesson” According to the results, it is understood that the music teacher candidates motivation level on “Game, Dance and Music” lesson vary due to their sex, university, the universities' territory, their success level in the lesson, the necessity they feel for the lesson and their participation at the education seminars.
Keywords: Eğitim ve öğretim; Müzik; Müzik öğretmenliği; Türkiye