Aile İşletmelerinde Aile Üyelerinin Çatışma Yönetim TarzlarınınAile Mantığı Çerçevesinde Değerlendirilmesi: Kuramsal ÖnermeÇalışması - (:unkn) unknown (My University, 2021)
Bu çalışmada, aile işletmelerindeki aile üyelerinin çatışma yönetim tarzları,kurumsal mantıklardan biri olan aile mantığı çerçevesinde ele alınmakta,yazındaki ipuçlarından yola çıkarak tartışılmakta ve ileride bu konuüzerinde çalışacak araştırmacılar için sınanmak üzere kuramsal önermelergeliştirilmektedir. Aile mantığı, aile çıkarlarını korumayı amaçlayan, ailenorm, değer ve amaçlarını kapsayan ve aile işletmeleri üyelerinindavranışlarını etkileyen bir kurumsal mantıktır. Çalışmada, aile mantığının,aile işletmelerindeki aile üyelerinin çatışmaları sonlandırmak içinkullandıkları çatışma yönetim tarzlarını etkileyebileceği ileri sürülmektedir.Makalede çatışmalar iş ile ilgili çatışmalar ve kişisel çatışmalar olmak üzereiki grup altında ele alınmakta ve aile üyelerinin bu çatışmalar karşısındahangi çatışma yönetim tarzlarını kullanabilecekleri aile mantığı yazınındanyola çıkılarak açıklanmaktadır. Aile mantığı yazını incelendiğinde, ailemantığının aile işletmelerini etkileme düzeyinin değişiklik gösterebildiği vebazı aile işletmelerinin, aile mantığından güçlü düzeyde; bazılarının ise zayıfdüzeyde etkilendiği gözlemlenmektedir. Çalışma kapsamında, ailemantığının, örgütleri etkileme düzeyinin aile üyelerinin iş ile ilgiliçatışmaları sonlandırmak için kullandıkları “uyma ve uzlaşma” davranışlarıve kişisel çatışmaları sonlandırmak için kullandıkları “kaçınma” davranışıüzerinde anlamlı etkisi olduğu ileri sürülmekte ve bu kuramsal önermelereyönelik tartışmalar yapılmaktadır. Bu doğrultuda yazında daha öncerastlanmayan önermelerle, gelecekte aile işletmelerindeki aile üyeleriniörneklem olarak alacak araştırmacılara, çatışma yönetim tarzları vekurumsal mantıklar çerçevesinde değerlendirilebilecek kuramsal bir önermeçalışması sunulmaktadır. Ayrıca bu çalışmanın, aile mantığı ve çatışmayönetim tarzlarını birlikte ele alması, hem aile mantığı ve çatışma yönetimiyazınlarına katkı sağlayabilmede, hem de aile mantığının aile işletmelerineetkisinin mevcut çalışmalarda tespit edilenden daha fazla olabileceğine dairbir anlayışın kazanılmasında etkili olacağı tahmin edilmektedir.

In this study, the conflict management styles of family members in family businesses are discussed within the framework of family logic, which is one of the institutional logics, and discussed on the basis of relevant studies in literature. Theoretical propositions are developed to be tested for researchers who will work on this research topic in the future. Family logic is an institutional logic which protects family interests, encompasses family norms, values and goals and affects the behavior of family businesses and their members. In this study, it is assumed that family logic may affect the conflict management styles of family members in family businesses. Also, conflicts are discussed under two groups as task and relationship conflicts and the family members’ conflict management styles against these conflicts are explained based on family logic literature. According to family logic literature, the effect of family logic on family businesses varies. Within the scope of this study, it is suggested that the level of family logic affecting organizations has a significant impact on compromising and accommodating behaviors of family members to end task conflicts and has a significant effect on avoiding behavior to end relationship conflicts. Discussions are made for these theoretical propositions. It is assumed that this study, with propositions that have not been made before in the literature, is important in terms of being a theoretical source that can be evaluated within the framework of conflict management styles and institutional logics for researchers who take family members as a sample. Furthermore, it is predicted that this study's handling of family logic and conflict management styles together will be useful both in contributing to family logic and conflict management literature, and also gaining an understanding that the impact of family logic on family businesses may be greater than it’s declared in current studies.
Evaluation of Conflict Management Styles of Family Members in Family Businesses in the Framework of Family Logic from Institutional Logic: Theoretical Proposition Study