Hisse senedi değerlemesi ile oyun teorisi uygulaması - Aksoy, Serkan (My University, 2005)
HİSSE SENETLERİ DEĞERLEMESİ İLE OYUN TEORİSİ UYGULAMASI Türkiye'de yatırım unsurlarının az olduğu ve insanların paralarını değerlendirmede yetersiz kaldığı bir dönemde 1980'li yıllarda İstanbul Menkul Kıymetler Borsasıyla nefes almaya başlamıştır. Başlangıçta küçük işlem hacimleriyle işe başlayan ve sınırlı bir kesime hitap eden borsa gün geçtikçe daha çok insanın ilgisini çekmeye daha büyük işlem hacminin gerçekleşmesine neden olmuş ve Türkiye borsasını dünyanın en hızlı gelişen borsalarından biri haline getirmiştir. Bu durum yatırımcıları cazip görünen hisse senedi piyasasında işlem yapmaya ve yatırımcı görüşleri dışında ekonomiyi yakından takip etmeye sürüklemiştir. Bu kadar karmaşık bir ortamda spekülatif hareketler başlamış yatırım yapanlar kimseye güven duymamaya başlamışlardır. Ülkemizdeki ekonomik krizlerinde baş göstermesiyle yeni arayışları beraberinde getirmiştir. Başarılı yatırımlar yapabilmek, üstün bir zekaya sahip olmayı, içeridekilerin bilgilerine erişmeyi veya olağan dışı bir iş sezgisini gerektirmez. Gereken, karar verebilmek için diğer yatırımcıların adımlarını yakından takip edebilme kabiliyetidir. Bu çalışmada da borsada yatırım yapacak olan kişilerin bilinen araştırma metotları dışında matematik dünyasında 1921 yılında ortaya atılan oyun teorisi yaklaşımıyla hisse analizine ışık tutulmaya çalışılmıştır. Name and Surname : Serkan Aksoy Field : Econometrics Programme : Operations Research Supervisor : Assistant Proffesor Degree Awarded and Date : Master - June 2005 Stock Exchange, Game Theory

STOCK EXCHANGE WİTH THE GAME THEORY APPROACH APPLİCATİON In 1980's when there were very few investment tools and people were insufficient in investing their money, Istanbul has started to breathe with the Stock Exchange. Starting to function with a small transaction volume and appealing to limited number of people in the beginning, it eventually started appealing to larger number of people which led to greater transaction volume and made Turkish Stock Exchange one of the fastest developing Stock Echanges in the world. This led investors to make operations in the appealing share market and to follow the economy closely apart from the investors' views. In this complex situation speculations has occured and the investors have lost trust in anybody. The economical crisis led to new considerations. Making successful investments doesn't require high intelligence, insiders or extraordinary business intuition. What is needed is the ability to follow closely other investors' steps. In this study, it has been aimed at enlightening the share analysis for the people who will make investments in the Stock Exchange with the Game approach, developed in 1921.
Keywords: Borsa; Ekonometri; Hisse Senedi Değerlemesi; Matematik; Oyun kuramı; Oyun Teorisi