İnflamatuar medyatörlerin in vitro ortamda diş pulpası kaynaklı kök hücrelerinin farklılaşma potansiyeli üzerine etkileri - Sönmez, Sema (My University, 2017)
Amaç: Çalışmanın amacı in vitro ortamda TNF-, IL-1 ve IL-6 ile uyarılarak kültüre edilen diş pulpası kaynaklı kök hücre gruplarının osteojenik, kondrojenik ve adipojenik farklılaşmaları ile uyarım yapılmadan kültüre edilerek aynı farklılaştırma prosedürleri uygulanan diş pulpası kaynaklı kök hücrelerinin farklılaşmalarını karşılaştırmaktır.Gereç ve Yöntem: Daimi diş pulpasından izole edilen kök hücreler akım sitometri analizi ile tespit edildi. Hücreler 3 grup uyarımsız, 3 grup TNF-, 3 grup IL-1, 3 grup IL-6 inflamatuar sitokinleri ile uyarılacak ve de 3 grup da üç inflamatuar proteinle birden uyarılacak şekilde olmak üzere toplamda 15 gruba ayrıldı. Uyarımlı veya uyarımsız kültüre edildikten sonra her hücre grubu osteojenik, adipojenik ve kondrojenik farklılaşma medyumlarıyla kültüre edildi. Meydana gelen farklılaşmalar doku boyama protokolleriyle biyolojik ışık mikroskobunda incelendi.Bulgular: Uyarımsız kontrol grubundaki kök hücrelerin osteojenik, kondrojenik ve adipojenik farklılaşmalarının başarılı olduğu tespit edilirken inflamatuar proteinlerle uyarılmış gruplarda tam farklılaşmanın meydana gelmediği görüldü.Sonuçlar: Bu çalışmanın sonucunda diş pulpası kaynaklı kök hücrelerin farklılaşma yeteneklerinin oldukça yüksek olduğu ancak ortamda inflamatuar sitokinlerin varlığında bu yeteneğin azaldığı görüldü.

Aim: This in-vitro study set out to examine the effect of inflammatory cytokines TNF-, IL-1 and IL-6 on the differentiation of dental pulp stem cells (DPSCs), before osteogenic, chondrogenic and adipogenic differentiation procedures.Materials and Methods: DPSCs were isolated from the dental pulp with flow cytometry analysis. DPSCs were divided into 15 groups in total: 3 groups of unstimulated control and 3 groups each stimulated with TNF-, IL-1 and IL-6 seperately and with a mixture of all three inflammatory cytokines. After osteogenic, chondrogenic and adipogenic differentiation procedures, the differentiation of each group was examined with different staining procedures under a light microscope.Results: Non-stimulated DPSCs showed a high differentiation ability while the groups stimulated with inflammatory cytokines didn’t.Conclusion: DPSC’s differentiation potential decreases significantly after stimulation with inflammatory cytokines
Keywords: Dental pulp; Dentistry; Diş hekimliği; Diş pulpası; DPSC; IL-1; IL-6; inflamatuar sitokinler TNF; inflammatory cytokines; kök hücre; Kök hücreler; Stem cells; TNF