Faiz oranı öngörüsü için Markov değişim modeli - Güleşce, Ahmet (My University, 2019)
Ekonomik durumun en belirgin göstergelerinden biri olan faiz oranları, finans dünyasının da en önemli konular arasında yer almakta ve yıllardan beri araştırmalara konu olmaktadır.Bir ekonomiyi bu açıdan iyi analiz edebilmek için uygulanan faiz oranlarının benzer olup olmaması, bunlara dair süreler farklılaştıklarında bir rejim oluşturup oluşturmadığı, oluşturmuşsa rejim özelliklerinin belirlenmesi gerekmektedir.Bu çalışmanın amacı, 4.1.2002- 26.07.2019 aralığında “Bankalarca Açılan Mevduatlara Uygulanan Ağırlıklı Ortalama” oranlarının rejim yapısını irdelemek ve Markov rejim değişim yaklaşımı ile uygun modeli belirlemektir.Yapılan analizler sonucu bu dönemde faiz oranları getirisinin 3 rejim izlediği ve uygun modelin MS(3)-ARMA(1,1) olduğu belirlenmiştir. Ayrıca MS(3)-ARMA(1,1) modeli ile rejim dönemleri belirlenmiş ve bulgular değerlendirilmiştir.

The interest rate, that is the most evident indicator of the economic condition, is among the most important issues in the financial world and has been a subject of research for many years. It is crucial to determine whether the interest rates that are applied in an economy are same or not. In case it is differenttiation, it is necessary to define the duration of repetition, whether it creates a regime as a result or not and the characteristics of that regime.The purpose of this study,s to examine the regime structure of the Weighted Average Interest Rates by banks between 4.1.2002 and 26.07.2019 and to determine the appropriate model with Markov regime change approach. As a result of the analyzes, in this period, interest rate return was followed by 3 regimes and the appropriate model was MS (3) -ARMA (1,1). Basides regime periods were determined and findings were evaluated
Keywords: Econometrics; Ekonometri; Faiz Oranı; Interest Rate; Markov Rejim Değişim Modeli; Markov Switching Model