Türkiye’de hidroelektrik santrallerin çevresel ve ekonomik değerlendirmesi - Kenet, Simge (My University, 2020)
Enerji ihtiyacı teknolojinin ve sanayinin gelişmesi ile birlikte sürekli olarak artmaktadır. Enerji ihtiyacının artması enerji ile ilgili bazı sorunları da beraberinde getirmektedir. Günümüze kadar ülkeler enerjiyi üretmek için fosil kaynaklar olan kömür, petrol ve doğal gazdan yararlanmaktaydı. Fosil enerji kaynakları doğada sınırlı miktarda bulunur ve kullanıldıklarında çevreyi olumsuz şekilde etkilerler. Çevre tahribatı ve doğada meydana gelen değişimler insanları alternatif enerji kaynaklarına yöneltmiştir. Bu alternatifler doğada sınırlı miktarda olmayan ve çevreye zarar vermeyen yenilebilir enerji kaynaklarıdır.Fosil enerji kaynakları her ülkede eşit varlığa sahip olmadığı için kaynağı olmayan ülkelerde talebin karşılanması için ithal enerjiye başvurulmaktadır. Enerjinin ithalatı hem enerji arz sorununu ortaya çıkarmakta hem de ülkeleri dışa bağımlı hale getirmektedir. Her yıl tüzel ve bireysel olarak artan enerji talebi ithalat bağımlılığını arttırdığından cari dengede önemli etkiler yaratmaktadır. Ülkeler yeni yerli ve yenilebilir enerji kaynakları olan başta hidroelektrik, rüzgar, güneş, jeotermal enerji gibi kaynaklarını kullanmaya ve çeşitlendirmeye başlamışlardır. Yenilebilir enerji kaynaklarının kullanımı çevre tahribatı ve ülkelerin kendi kendilerine yetmesi açısından kritik öneme sahip duruma gelmiştir. Bu çalışmada yenilenebilen ve yenilenmeyen enerji kaynakları açıklanmış ve etkileri ortaya konmuştur. Türkiye’de yenilebilir enerji kaynaklarının gelişimi hidroelektrik santraller bağlamında araştırılmıştır. Hidroelektrik santrallerin yapısı, potansiyeli, çevresel ve ekonomik etkileri detaylandırılmıştır.

Energy need is constantly increasing with the development of technology and industry. The increase in energy need also brings with some problems related to energy. Nowadays, countries have been making use of fossil sources of coal, petrol and natural gas are profit energy. Fossil energy sources are very limited in nature and when they used they have a negative effect on the environment. Ecocide and changes in nature are direct people to alternative energy sources. Those alternatives are renewable energy that are not limited in nature and they are not harm the environment.Since fossil energy sources are not equal assets in every country, imported energy is used to demand satisfaction in countries that they don't have resources. The import of energy both raises the problem of energy supply and makes countries dependent on exports. Increasing energy demand each year as a corporate and individual increases import dependence, thus creating significant effects on the current balance. Contrives have started to use diversify their new sources of domestic and renewable energy, primarily hydroelectric, wind, solar, geothermal energy. The use renewable energy sources have become critical to environment destruction and the self- sufficiency of countries.In this study, renewable energy and non- renewable energy sources were explained and their effects. The development of renewable energy sources in Turkey has been investigated in the context of hydroelectric power plants. The structure of potential environmental and economic effects of hydroelectric power plants are detailed.
Keywords: Çevre Etkileri; Economic Effects; Ekonomik Etkiler Renewable Energy Sources; Environmental Actions; Finance; Hidroelektrik santraller; Hydroelectric power plants; Maliye; Non- Renewable Energy Sources; Turkey; Türkiye; Yenilebilir Enerji Kaynakları; Yenilenemeyen Enerji Kaynakları