Çocuklarda egzersiz alışkanlığı kazandırmada davranış değişikliği yöntemlerinin etkinliği - Karabacak, Neslihan (My University, 2021)
Amaç: Davranış değişikliği teorilerine ve stratejilerine dayalı çevrimiçi egzersiz eğitiminin çocuklarda fiziksel aktivite düzeyi ve egzersiz davranışına etkisinin araştırılmasıdır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya, herhangi bir hastalığı olmayan 9-14 yaş arasında sağlıklı 14 (yaş= 10,64±1,04) çocuk dâhil edildi. Egzersiz eğitiminden önce ve sonra tüm olgulara Bilgi Formu, Çocuk Fiziksel Aktivite Formu (ÇFAA), Egzersiz Davranış Değişkenleri Anketi (EDDA) ve Davranış Değişim Basamağı Anketi (DDBA) uygulandı. Toplam 6 hafta boyunca, haftada 1 gün çevrimiçi iletişim araçları ile kişiye özgü oluşturulan egzersiz eğitimi verildi.Bulgular: Uygulanan CFAA skorlarında iyileşme gözlemlendi (p=0,001). EDDA ölçeği ile incelenen davranış değişkenlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişim mevcuttu (p<0,005). Eğitimin davranış basamağını geliştirmede etkili olduğu gözlendi (p=0,001). 12 hafta sonra yapılan ÇFAA ölçeği verilerinde eğitim sonrasına göre düşmüş olmakla birlikte eğitim öncesine göre yüksek olduğu gözlendi (p=0,001).Sonuç: Fiziksel inaktivite tüm yaş grupları için yaygın bir problemdir ve çocukluk döneminden ergenliğe geçişte fiziksel aktivite düzeylerinin düştüğü bilinmektedir. Bu dönemde aktif yaşam tarzını benimseyenlerin yetişkinlik döneminde bu alışkanlıklarını devam ettirdikleri de dikkat çekmektedir. Bu nedenle erken yaşta bu fiziksel aktivite alışkanlığının kazanılması çok önemlidir. Çalışmamızda davranış değiştirme teorilerine ve stratejilerine dayalı çevrimiçi egzersiz programının sağlık davranışı oluşmasında etkili olduğu görülmüştür.

Aim: The aim of this study is to investigate the effect of online exercise education based on behavioral change theories and strategies on physical activity level and exercise behavior in children.Materials-Methods: 14 healthy (age= 10.64±1.04) children aged 9-14 years without any disease were included in study. Information Form, Child Physical Activity Form (CFAA), Exercise Behavior Variables Questionnaire (EDDA) and Behavior Change Step Questionnaire (DDBA) were administered to all subjects before and after exercise training. For a total of 6 weeks, personalized exercise training was given with online communication tools once a week.Results: Improvement was observed in the applied CFAA (p=0.001). There was a statistically significant change in the behavioral variables examined with the EDDA scale (p<0.005). It was observed that education was effective in improving the behavioral step (p=0.001). Although it decreased after the training, it was observed that it was higher than before training (p=0.001) in CFAA scale data performed after 12 weeks.Conclusion: Physical inactivity is a common problem for all age groups and it is known that physical activity levels decrease during the transition from childhood to adolescence. It is also noteworthy that those who adopted an active lifestyle during this period continued these habits in adulthood. Therefore, it is very important to acquire this habit of physical activity at an early age. In our study, it was seen that online exercise program based on behavior change theories and strategies was effective in formation of health behavior.
The effectiveness of behavior change methods in gaining exercise habits in children
Keywords: Adölesan; behavior change; davranış değişimi Adolescent; egzersiz eğitimi; Egzersiz, Çocuklar için; Exercise for children; exercise training; Fizik tedavi; fiziksel aktivite; physical activity; Physical therapy; Rehabilitasyon; Rehabilitation