Sosyal medya okuryazarlığının kültürel farklılık bağlamında incelenmesi : karşılaştırmalı bir analiz - Eshetu, Jemal Mussa (My University, 2019)
Toplumun dördüncü gözü olarak adlandırılan medya, teknolojik gelişimlerle beraberfonksiyonlarını da değiştirmiştir. Medya daha önceden sadece tek yönlü mesajları iletirken,internetin ortaya çıkışı ve hızla gelişimi ile beraber çok yönlü bir etkileşim aracına dönüşmüşdurumdadır. Bu durum doğal olarak ülkelerin kültürel yapısı, tarihi geçmişi, siyasi, ekonomikve toplumsal kalkınması ile de bağlantılıdır. Dolayısı ile medyadaki mesajların algılanması,çözümlenmesi ve bu mesajlara karşı tepkiler geliştirilmesi toplumdan topluma değişikliklergöstermektedir. Bu çalışmada Türkiye ve Etiyopya’daki sosyal medya okuryazarlığı kültürelfarklılık bağlamında incelenerek karşılaştırmalı bir analiz yapılmıştır. Bu yolla Türkiye veEtiyopya’dan toplam 200 kişi üzerinde bir anket uygulaması gerçekleştirilmiş ve sonuçlarkarşılaştırmalı bir biçimde sunulmuştur. Araştırmada nicel analiz yöntemleri kullanılmış,verilere tanımsal analizlerle birlikte, parametrik teknikler de uygulanmıştır. Sonuçtagörülmüştür ki, Türkiye ve Etiyopya’daki kullanıcıların sosyal medya okuryazarlık düzeylerindeaz bir farklılık bulunmaktadır. İki ülke arasındaki sosyoekonomik ve eğitim durumlarında açıkçagözlenen farkın, sosyal medya okuryazarlık düzeylerinde daha az belirgin olarak gerçekleştiğinisöylemek mümkündür.

Media, which is called the fourth eye of the society, has changed its functions along with thetechnological developments. Previously, the media was only transmitting one-way messages,but now it has evolved into a multi-faceted tool of interaction with the emergence and rapiddevelopment of the Internet. This situation is naturally linked to the cultural structure,historical background as well as the political, economic and social development of thecountries. Therefore, the perception, analysis and development of reactions against themessages in the media vary from society to society. In this study, a comparative analysis hasbeen done between social media literacy in Turkey and Ethiopia within the context of culturaldifferences. Thus, a survey of a total of 200 people from Turkey and Ethiopia has beencontacted and the results are presented in a comparative manner. Quantitative analysismethods were used in the study and parametric techniques were applied to the data alongwith descriptive analysis. As a result, it has been observed that there is little difference insocial media literacy levels between users in Turkey and Ethiopia. It is possible to say that theclear difference in the socio-economic and educational situation between the two countriesis less seen in the levels of social media literacy in both nations.
Keywords: Ethiopia; Etiyopya; Gazetecilik; Journalism; Literacy; Media Literacy; Medya Okuryazarlığı; Okuryazarlık; Social media; Sosyal medya; Turkey; Türkiye