Din Eğitimi açısından Kâf Sûresi’nin tahlili - Kaçan, Tuğba (My University, 2010)
Kur’ân-ı Kerîm, Kâf Sûresi, Metot. Din Eğitiminin Hedefleri ÖZET DİN EĞİTİMİ AÇISINDAN KÂF SÛRESİ’NİN TAHLİLİ Bütün İslâmî ilimler gibi, din eğitimi de temel konuları ve problemleri ile ilgili olarak, referanslarını Kur’ân’dan ve O’nun uygulaması olan sünnetten almak zorundadır. Bu bağlamda Kur’ân-ı Kerîm’in eğitim açısından tahlili, din eğitimi açısından büyük bir önem taşımaktadır. Çalışmamız, Kur’ân-ı Kerîm’in eğitim açısından tahlilinin “Kâf Sûresi” örneğini teşkil etmektedir. Çalışmamızda Kâf Sûresi’nde tespit edilen eğitim metotları, öncelikle Kur’ân-ı Kerîm genelinde açıklanmaya çalışılmış ardından Kâf Sûresi’nde tespit edilen örnekleri ile ele alınmıştır. Yeri geldikçe, Kur’ân-ı Kerîm’in metotlarını en mükemmel şekilde uygulayan Hz. Peygamber (s.a.v)’in uygulamalarına da yer verilmiştir. Ayrıca günümüz eğitiminde kullanılmasını elzem olarak gördüğümüz bu metotlardan nasıl istifade edilebileceği, Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetten yola çıkılarak tespit edilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte, çalışmamızda Kâf Sûresi “din eğitiminin hedefleri” açısından tahlil edilmiştir. Bu bağlamda tespit edilen konular, öncelikle Kur’ân-ı Kerîm, ardından da Kâf Sûresi çerçevesinde ele alınmıştır. Key terms: Religious Education, the Qur’an, Surah Qaf, Method, aims of Religious Education

ANALYSIS OF KÂF SÛRA FOR RELIGION EDUCATION Like all Islamic studies, researchs on Religious Education must make references to the Qur’an and sunnah, i.e. the practice of Qur’an, about the main subjects and matters .In this sense, the analysis of the Qur’an in terms of religious education is essential. This research is on the analysis of the Qur’an in terms of education over the sample of Surah Qaf. In this research, education methods ascertained in Surah Qaf, at first, are generally explaied in the light of Qur’an, then, in the context of samples in Surah Qaf. In related subjects, the practices of the Prophet Muhammad (pbuh), who performed the methods of the Qur’an perfectly, are cited. Also, on the basis of the Qur’an and the Sunnah, it is determined the ways of utilization of this methods that their application is crucial. Furthermore, in this research, Surah Qaf is analysed with respect to “aims of religious education”. The determined subjects are treated, primarily within the framework of the Qur’an, and then, of Surah Qaf.
Keywords: Din Eğitimi; Kur’ân-ı Kerim; Sureler