Elektronik bankacılığın küreselleşmedeki rolü - Şahin, Dilfiruz (My University, 2000)
Yirmi birinci yüzyıla girerken dünya, geleneksel siyasi blokların ortadan kalktığı, her alanda liberal eğilimlerin güçlendiği, teknolojik gelişmenin sınır tanımaz bir şekilde önemli değişimlere yol açtığı bir döneme girmiştir. Bu süreç hızla devam etmektedir. Ülkeler, bölgeler, hükümetler, kurumlar ve şirketler arasındaki mesafenin giderek azalması sayesinde ülkeler arasındaki iktisadi, siyasi, sosyal ilişkilerin yaygınlaştırılması ve gelişmesi anlamına gelen küreselleşme, bu süreç içerisinde güçlenmiştir. Mal ve finans piyasaları, ulusal sınırları sürekli olarak zorlamakta ve ülkelerin bireysel boyutlarını aşmaktadır. Haberleşme ve ulaştırma teknolojilerindeki süratli gelişme ise, hem bu sürecin bir ürünü, hem de motoru olarak dünyayı ekonomik, siyasal ve kültürel bir küreselleşmeye doğru itmektedir. Bu hareket demokratikleşme, hukukun üstünlüğü, insan hakları, liberalizm gibi değerler etrafında gelişmektedir. Öte yandan, iletişim teknolojisinde meydana gelen ve “karşılıklı etkileşimi sağlayan” gelişmeler, dünyanın her yerinde evrensel standartta bir tüketim özlemi yaratmıştır. Bu durum ise, milli gelirin ve toplumsal refahın hızla arttırılmasını ve bunun çevreye özen göstererek ve uluslararası standartta mal ve hizmet üretilerek yapılmasını zorunlu kılmıştır. Bu özlemler karşısında, ülkelerin bilgi ihtiyacı giderek artmaktadır. Geleneksel sanayi çağından, bilgi çağına geçiş, özellikle gelişmiş ülkelerde büyük önem kazanmıştır. 15 Eylül 1999’da Washington’da açıklanan Dünya Bankası 1999-2000 Kalkınma Raporunda yeni yüzyıla şekil verecek kavramların küreselleşeme ve yerelleşme olduğu belirtilmektedir. Raporda “küreselleşme ve yerelleşme” başlığında şu ifadeler yer almaktadır. “İletişim alanındaki teknolojik gelişmeler, dünyanın öteki ucundaki bir hanede, fabrikada veya menkul kıymetler borsasında olan bitenin aynı anda bilinmesini mümkün kılmıştır. Dünya ekonomisinde hizmetler ve enformasyonun giderek artan önemi, ekonomik değerlerin giderek daha büyük bölümlerinin ağırlıksız ve hacimsiz olması anlamına gelmektedir. Yani böyle bir ekonomik değer bir yük gemisi ile ‘nakledilmek’ yerine fiber-optik kablo ile iletilebilmektedir.” 1980’li yıllarda finansal piyasalardaki serbestleşme, ulusal finans piyasalarını ayıran sınırların ortadan kalkmasına ve uluslararası sermaye akımlarının ileri boyutlar kazanmasına yol açmıştır. Piyasaların liberalizasyonu küreselleşmeyi arttırmakta ve dünya tek bir piyasa olgusuna doğru gitmektedir. Küreselleşme, finansal kuruluşlara beraberinde artan rekabeti ve daralan kar marjlarını getirmiş, bu da finansal kuruluşların yapılarını gözden geçirmelerini gerekli kılmıştır. Teknolojik gelişmeler bu değişime önemli ölçüde katkıda bulunmaktadır. Telekomünikasyon alanındaki ilerlemeler banka ve kurumsal yatırımcıların dünyanın belli başlı sermaye piyasalarında “on-line” alım satım yapabilmelerini mümkün kılmaktadır. Bireysel bankacılık alanında da teknolojik gelişmeler inanılmaz bir hızla devam etmekte olup, banka şubeleri gibi geleneksel dağıtım kanallarının göreceli öneminin azalmasına neden olmaktadır. Geçtiğimiz on yıl içerisinde otomatik para makineleri, borçlanma kartları günlük hayatın ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir. Internet ise sanal bankacılık yolunda müşterilerin bilgisayarlarından veya evdeki televizyonlarından çeşitli bankacılık operasyonlarını gerçekleştirebilmesi için ek bir adımdır. Özetlemek gerekirse, bankacılık ve teknolojinin, çağımızda birbirinden ayrılması düşünülemez iki farklı hizmet olduğu kesindir. Bankacılık, her gün ortaya çıkan yeni istekler ve yaratıcılık arzuları ile teknolojiye sürekli uygulama alanı sağlaması açısından; teknoloji de sürekli yeni buluşlar ve gelişmelerle tüketicilerin, bireylerin ihtiyaçlarını karşılama, verimliliği ve memnuniyeti artırıcı öğeleri ön plana çıkarma nedeni ile bankacılığı destekleme sonucunda çok yakın bir çalışma/ uygulama beraberliği oluşturmaktadır. Bu çalışmanın birinci bölümünde, küreselleşmenin tanımı, tarihi gelişimi, küreselleşme sürecinde oluşturulan kurumsal yapılanmalar anlatıldığı gibi, küreselleşmeye ters bir süreç olan bölgeselleşme kavramı da irdelenmiştir. Bölgeselleşme hareketlerine, bölgeselleşme nedeniyle oluşan yapılanmaların neler olduğuna değinilmiştir. Liberalizasyonun küreselleşmeye etkileri ve aynı şekilde küreselleşmenin de ekonomiye etkileri, birinci bölümde değinilen konular arasındadır. İkinci bölümde ise bankacılık konusuna giriş yapılmıştır. Para, finansal piyasalar ve finansal sistem tanıtılmış, bankacılığın doğuşundan, Türkiye’deki ve dünyadaki gelişiminden bahsedilmiştir. Ardından, bankacılığın uluslararası platformda nasıl geliştiği, uluslararası finansal entegrasyonlar ve bankaların oluşumu, uluslararası bankacılığın nasıl ve ne şekillerde uygulandığı ve bu bankacılık türünün sunduğu hizmetler anlatılmıştır. İkinci bölümün son kısmında da, Arthur Andersen’ın Türkiye Bankalar Birliği adına yaptığı, 2000’li yıllarda Türk bankacılık sektörü araştırmasının sonuçlarına değinilmiştir. Türk bankacılık sektörüne etki edebilecek kavramların üzerine yapılan anket çalışmasının sonuçları verilerek , ikinci bölüm tamamlanmıştır. Üçüncü bölümde, elektronik bankacılığın öğeleri ve küreselleşmeye katkıları detaylı olarak incelenmiştir. İlk kısımda bankacılıkta teknoloji uygulamalarının gelişimi anlatılmış, ilerleyen kısımlarda ise elektronik bankacılık öğelerine geçilmiştir. ATM otomatik vezne makinaları, kredi kartları, akıllı kartlar ödeme sistemleri, elektronik ticaret bu bölüme başlarken anlatılan öğelerdir. Daha sonra elektronik ticaret konusunda detaylı bir bilgilendirme yapılmıştır. Bundan sonra ise, telefon bankacılığı, wap bankacılığı ve internet bankacılığı tanıtılmıştır. Anlatılan her elektronik bankacılık öğesinin Türkiye ve dünyadaki uygulamaları örneklerle kısımların sonunda verilmiştir. Elektronik bankacılığın en önemli boyutlarından biri olan bankalar arası işlemlerin elektronikleşmesi ise ulusal ve uluslararası olmak üzere iki boyutta incelenmiştir. Son kısımda ise elektronik bankacılığın sebep olduğu veri çokluğu ve müşteri takibi zorluğu nedeniyle ortaya çıkan veri ambarı hakkında bilgi verilmiştir. Son bölüm olan dördüncü bölümde değinilen konu, elektronik bankacılıkta yaşanan ve yaşanması muhtemel olan sorunlardır. Genel olarak, ATM, internet bankacılığı, elektronik ticaret ve kredi kartlarında ortaya çıkan sorunlar bu bölümde incelenmiştir. Sorunlar incelenirken uygulamadaki ve hukuksal boyuttaki problemler öne çıkarılmıştır. Küreselleşme, en genel manada ulusal sınırların kalkması olarak tanımlanabilir. Önceleri dünyada mallar bir ülkeye girip çıkar iken, birtakım sınırlamalara tabi idi. Ama artık malların, insanların, paranın serbest dolaşımının önündeki engeller gün geçtikçe azalmakta, ekonomi büyüdükçe küçük ölçekten büyük ölçeğe doğru ilerlemektedir. Yani köy ekonomisinin, büyüdükçe ilçe ekonomisine, oradan şehir ekonomisine, oradan bölge ekonomisine, oradan da uluslararası ekonomiye intikal etmesi, mal ve sermaye birikimine bağlı olarak çok normal bir gelişmedir. Küreselleşmeyi isteyen sermaye veya şirketin ana dinamiği budur. Küreselleşme açısından emin olunan bir nokta, üretim sistemleri ve iş sürecindeki dönüşümün kaynağını oluşturan teknolojilerin, küresel ölçekte yaygınlık kazanması ve egemen hale gelmesidir. Örneğin, enformasyon teknolojisi hangi coğrafyada filizlenip belli bir olgunluğa erişmiş olursa olsun, bugün bir dünya teknolojisi haline gelmiştir. Hiçbir ülke bu teknolojinin yarattığı etkinin dışında değildir ve her ülke, kendi yetenekleri ölçüsünde, ama mutlaka bu teknolojinin kullanıcısı haline gelmiştir ya da gelmektedir. Enformasyon teknolojisinin gelişimini sağlayan en önemli kurumlardan biri şüphesiz bankalardır. Bankaların geçmişten günümüze teknolojiyi nasıl kullandıklarına şöyle bir bakarsak, şu özeti yapabiliriz; Bankalar, bilgi teknolojilerini ilk önce kendi operasyonlarında kullanmaya başlamışlardır. Bu yıllarda kullanılan bilgi teknolojileri genellikle müşterilere yansımayan alanlarda kullanılmıştır. Bu teknolojilerin ön kullanıma çıkışı ve farkedilir yararları ATM’lerle beraber başlamıştır. Daha sonraki yıllarda PC tabanlı ev bankacılığı, telefon bankacılığı ve hemen ardından da internet üzerinden yapılan bankacılık işlemleri bir anda yaygın bir biçimde kullanılmaya başlanmıştır. Yakın zamanda ortaya çıkan wap bankacılığı da bu sektörün teknoloji ile ne kadar içiçe geliştiğinin göstergesidir. Özetlemek gerekirse, günümüzde bankalar, yaygın bankacılık hizmetleri verilirken, operasyonlarını teknoloji uygulamaları ile desteklemektedir. Başlangıçta, bilgisayar uygulamaları, işlemlerin otomatik olarak gerçekleştirilmesi ve bu şekilde verimliliğin arttırılması olarak görülürken, bugünkü anlayış, teknolojik üstünlük sağlayarak piyasaya yeni ürünler sunulması ve pazar payının arttırılması, rekabet imkanlarının çoğaltılması şeklindedir Bankacılık ve teknolojinin, çağımızda birbirinden ayrılması düşünülemez iki farklı hizmet olduğu kesindir. Bankacılık, her gün ortaya çıkan yeni istekler ve yaratıcılık arzuları ile teknolojiye sürekli uygulama alanı sağlaması açısından; teknoloji de sürekli yeni buluşlar ve gelişmelerle tüketicilerin, bireylerin ihtiyaçlarını karşılama, verimliliği ve memnuniyeti artırıcı öğeleri ön plana çıkarma nedeni ile bankacılığı destekleme sonucunda çok yakın bir çalışma/ uygulama beraberliği oluşturmaktadır. Bankacılığın muhafazakar ve detaycı, titiz yaklaşımları gelişen teknolojiler sayesinde daha esnek, daha güvenli, daha bireysel bir şekle dönüşebilmektedir. Tüketicinin sisteme güveni arttıkça ve sanal ticaretin yararlarına inancı geliştikçe kullanım daha da artacak ve bu anlamda insanların vakitlerini daha başka işlere kullanmaları sağlanabilecektir. Bankacılıkta da durum bu şekildedir. Yani sanal işlemler, sanal şubeler her geçen gün daha da önem kazanacak ve toplam bankacılık işlemlerinin büyük kısmı elektronik olarak gerçekleşecektir. Banka şubelerinin geleceği konusunda bir yorum yapacak olursak, eskilerin işlem merkezli bankacılığından birey odaklı bankacılığa geçişte şubelerin de yeni misyonlar üstlendiğini söyleyebiliriz. Müşterilerin banka ile yüz yüze geldiği tek yer olan şubeler, internet bankacılığı, telefon bankacılığı ve ATM’ler ile artık bu niteliklerini geride bırakmaktadırlar. Şubelere yüklenen yeni misyon ise, “danışma merkezi”dir. Müşterilerin bankalarından memnun olabilmesini sağlamak için öncelikle şubelerin operasyonlarının şube dışı bankacılığa kaydırılarak, şubelerin operasyon yükünden kurtarılması gerekmektedir. Böylece şubeler küçülerek maliyetleri düşecek ve birer bilgi danışma merkezi haline dönüşecekler. Bankaların yönetim ve stratejileri ile ilgili bilgilerini internet’e açmaları için kendi bünyelerinde varolan bilgisayar sistemlerini internet ile entegre etmeleri gerekmektedir. Küreselleşme ve müşteri odaklı çalışma prensipleri şu anda bankacılık sektörünü yönlendiren etkenler arasında görülmektedir. Özellikle uluslararası bankacılıkta yerel ve dışa kapalı çalışma prensiplerinin yerini uluslararası uyum ve koordinasyonu amaçlayan çalışma prensipleri almıştır. Teknolojinin ve özellikle internet’in hızla gelişmesi, teknolojinin bireyin daha fazla rahat etmesini gözeten yaklaşımın, bankacılığa taşınması sonucunda elektronik ticaret önem kazanmaya ve her geçen gün dünya ticaretinin artan bir oranını oluşturmaya başlamıştır. Dünyaya bugün baktığımızda hemen göze çarpan ve bir anlamda yaşadığımız çağı karakterize eden, bir anlamda da 21. yüzyılın tohumlarını içinde taşıyan küresel süreçlere yukarıda değinildi. Bunların hiçbiri, Türkiye açısından, diğerlerinden daha az yaşamsal değildir. Türkiye için bütün çözüm yolları, bilim-teknoloji-sanayi yeteneğini yükseltebilmesinden, bu alanlara egemen olmasından geçmektedir. Türkiye bunu başaramadan, ne geleceğin enformasyon toplumunda, ne küreselleşen bir dünyada, ne de bölgesel bloklaşmalar çerçevesinde bir yer edinebilmek durumundadır. Asıl önemli olan nokta, Türkiye'nin özellikle de bölgesel bloklaşmalar dışında kalması halinde varlığını sürdürebilmesi ve dünyada onurlu bir yer edinmesinin, bilim-teknoloji-sanayi yeteneğini hızla geliştirme başarısını göstermesine çok daha fazla bağlı olduğudur. Bilim ve teknoloji yeteneğini yükseltmek, elbette, yalnızca ülkenin sanayi yeteneğini yükseltme amacına yönelik ya da yalnızca bu amaca hizmet edecek değildir. Sanayi ile birlikte, tarım başta olmak üzere, bütün diğer mal ve hizmet üretim alanlarının geliştirilebilmesi, çevrenin korunması, toplumsal refahın yükseltilip yaygınlaştırılması, yaşam kalitesinin yükseltilip korunması, kısacası, ülkenin gelişip kalkınması, toplumun kalkınması da doğrudan bilim ve teknoloji yeteneğinin yükseltilebilmesine bağlıdır. Türk bankalarının küreselleşme karşısında, mali güçlerini, maliyet yapılarını, teknik özelliklerini ve yönetim anlayışını uluslararası standartlara yaklaştırması ve böylece dışa açılmayı kolaylaştırması gerekmektedir. Bu nedenle, sermaye artışı, kaliteli eleman kullanılması, araştırma ve geliştirme faaliyetlerine ağırlık verilmesi gibi faktörler son derece önemlidir. Böylece, uluslararası işlemlere yönelmede gerekli olan karlılık, güven ve müşteriye etkin bir hizmet sunma prensipleri gerçekleştirilebilir. Türk banka sisteminin dışa açılmasına coğrafi alan olarak, ihracat ve dış müteahhitlik hizmetlerinin yoğun olduğu bölge ve ülkeler tercih edilmeli ve teşvik edilmelidir. Mütekabiliyet prensibi (Karşılıklılık ilkesidir, bir ülkenin diğerine karşılık olarak uyguladığı gümrük tarifesi ve gösterdiği ticari kolaylıklar anlamına gelir) ve bazı ayrıcalıkların konulması bu gelişmeyi hızlandırabilir. Bunun yanında, Türk işçilerin bulunduğu yabancı ülkelerde de benzer uygulamalara yönelinebilinir. Türk bankaları ortak olarak veya devlet desteğinde belli uluslararası bankacılık örgütleri oluşturarak, uluslararası finansal piyasalara yönelebilirler. Ekonomik kalkınma veya gelişme sadece bir bankacılık olayı olmadığından, gerekli kaynak tabanı ve reel şartlar oluşturulmazsa, bankacılık sadece ekonomik rantların toplanması fonksiyonunu üstlenmeye yönelecektir. Çünkü, uluslarüstü bankacılık endüstrisi içinde doğrudan yer almayıp, dolaylı bağlantılarla faaliyette bulunmak, bu tür gelişmeleri adeta zorunlu hale getirecektir. 1980’in başlarında gerçekleştirilen liberalizasyon ve Batı’daki gibi mevzuat gevşetilmesi (deregulation) hem ekonomimize ve hem de bankacılığımıza bir hız kazandırmıştır. Batı’nın yeniden mevzuatlandırma (re-regulation) evresi ülkemizde de yeni Bankalar Yasası (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu) çalışması ile kısmen getirilmiştir. Teknolojik gelişmeler, (özellikle telekomünikasyon, bilgi işlem ve bilgisayar sistemlerindeki gelişmeler) finansal yeniliklerin ortaya çıkmasında son derece önemli bir rol oynamıştır. Teknoloji, böyle bir sonucu şu faktörler yoluyla gerçekleştirmiştir. İlk olarak teknoloji, maliyetleri azaltmakta, finansal piyasanın boyutunu genişletmektedir. Dolayısıyla, finansal kurumların etkinliğini arttırmaktadır. İkinci olarak, bilgisayar ve bilgi işlem süreçlerindeki gelişmeler finansal piyasalarda rol alan finansal kurumların fiyat ve risk konusundaki düzenlemelerini kolaylaştırmaktadır. Son olarakta, enformasyon akımları gelirlerin değişmesini ve daha rekabetçi fiyatların oluşmasını kolaylaştırdığından, finansal kurumlar zorunlu olarak yenilikçi alanlara yönelmektedir. Bunda da araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin rolü büyüktür.

Effects Of Electronic Banking To Globalization The definition of globalization, financial effects of globalization and the effects of electronic banking to globalization are the main parts of my thesis. In the first chapter, I defined globalization, historical development of globalization, regional integration (the opposite process of globalization). I also added examples of institutions that are constituted either in favor of globalization or regional integration. The financial liberalization and financial globalization are other subjects that are included in the first chapter. The second chapter includes financial system and banking industry. First of all, money, financial markets and financial system are mentioned. Then the development of banking is briefly explained. After that, international banking, its formation, progress and applications are declared. At the end of this chapter, a research about banking in Turkey in the 21st century prepared by Arthur Andersen is attached. The third chapter includes electronic banking tools. Technological improvements applied to banking, is the first subject of this chapter. ATM’s, credit cards, smart cards, global payment systems and electronic commerce are explained in detail. Telephone banking, wap banking, internet banking also took place broadly in this chapter. I also added some application examples (from Turkey or the world) of those tools. The transactions between banks (international or national) are also mentioned. Data warehouse and data mining tools are the last subjects of this chapter. The fourth and last chapter includes the problems that are confronted in using electronic banking tools. The legal problems and application difficulties are described briefly. Globalization At the edge of the 21st century, there has a political and economic revolution being observed. In the focus of the revolution resides globalization. Effects of globalization were not only appeared in trade and investment but also political, social and cultural issues. It is the advance of information technology, which drives globalization faster. Globalization, in general, describes something to be common on all over the world in areas such as culture, economics and politics. The ultimate goal of globalization is to create a unique system on the globe. Telecommunication and information technologies are the driving forces of globalization. No matter on which land piece those technologies first appeared and produced, they have been diversifying inevitably all over the world. All the countries are under effect of the new technology. The Historical Advance of Globalization By the end of second world war, United States of America aimed international restructuring. United Nations community was established and led by the US. The international economic organizations such as International Monetary Fund, World Bank Group and GATT (General Agreement on Tariffs and Trade) were established and they were given the responsibility of implementing and controlling world market rules. In between 1950 and 1960 economic globalization started to show its effects on world trade. In period of 1970 and 1980s financial and service sector integration got started. In the 21st century globalization will be nourished by international capital flows and investments. Commodity and capital markets are trying to overcome the boundaries. To summarize, it is expected that the borders among world communities will disappear, liberal tendencies will get stronger and the technological advances will cause important changes. Major Global Institutions and Events 1. United Nations. 2. Bretton Woods. 3. International Monetary Fund. 4. General Agreement on Tariffs and Trade. 5. Uruguay Round. Regional Integration After 70s, world trade lost its stable growing. Therefore, protective politics were favored by the governments. As a result, besides the globalization, regional integration appeared. In fact regional integration movements are the intermediate steps of ultimate globalization. Economic Regional Integrations: 1. Free Trade Zones. (e.g. EFTA, NAFTA) 2. Customs Union. 3. Common Market. 4. Economic Union. Major Regional Institutions and Events 1. NAFTA (North America Free Trade Association) 2. EFTA (European Free Trade Association) 3. APEC (Asia Pasific Economic Cooperation) 4. European Union. EU consists of 15 member countries. EU is very close to the Economic Union. Turkey became a member candidate country in December, 1999. Financial Globalization Financial Globalization is vanishing of the financial market boundaries and growing international capital flows. There are five factors affecting financial globalization: 1. Growing of International Trade. 2. Financial Liberalization. 3. Economic Deregulation. 4. Volatility of Interest and Exchange Rates. 5. Technological Advances and International Financial Networks. Transformation Of Global Banking and Developments in Turkey Money is a unit of calculation, payment media and saving tool. There are three major parties involved in financial parties. Those are lenders, borrowers and financial institutions. Basic conflict of interest of lenders and borrowers is the gap of time period they are willing to lend and borrow. Lenders want to lend for short term, whereas borrowers demand long term debt. That is the main cause of intermediate financial institution’s existence. Evolution of Banking in Turkey 1923 – 1924 period: The Central Bank was founded in 1930, and several publicly owned banks (e.g. İş Bankası) were founded in this period also. 1944 – 1980 period: Private banks (e.g. Akbank, Garanti Bankası) started to form. 1980 – 1990 period: Interest rate floating was freed. Capital market law was made. Interbank Money Market was established. Turkish banking institutions started to benefit from technological developments, ATMs and plastic cards started to spread. 1990 - ~ period: Number of banks mounted to 76. Banking Auditing and Regulation Institution was established. International Banking The major factors affecting international banking; In 60s Euro Dollar markets started to grow. Dollar was accepted as reserve money. In 70s Petro Dollar flowed to international money markets. From 80s on globalization process had accelerated. The most important factor, which affected international banking, is the electronic banking. A world scale financial network was constructed by the help of electronic banking. Services Provided By International Banks The most important service provided by international banking is the international money transfer. That transfer is performed by SWIFT network and other networks. Foreign exchange service is the second important service. Banking Automation Improvements In Turkey In 1960 – 1980 period cumulative data entry and accounting transactions were performed. In between 1980 – 1987 bank branches started to provide online service. After 1987 customer – bank interactions started to be handled by computer systems. Turkish banks were quite successful to catch concurrent technological developments in the banking industry, though they started to use that technology very late. Technological Tools Used In Banking ATM (Automated Teller Machine) is a device, which provides several services that are provided by tellers before such as money deposit, withdrawal, money transfer, balance inquiry etc. Credit Cards are used to pay money without cash via interbank and international networks in shopping, and withdrawal. Prominent networks are American Express, Diners Club, Europay and Visa. In Turkey local banks use BKM network in local transactions to avoid cost of transactions. E-commerce is a new mean of commodity and service shopping on telecommunication networks. Electronic Fund Transfer and Internet Banking are the important applications of e-commerce. Security is provided by SET (Secure Electronic Transactions) and SSL (Secure Socket Layer) technologies. Telephone Banking is the application of call center in banking which masters the customer calls. All banking transactions (except cash transactions) can be carried through telephone banking. WAP Banking is the service that can be reached by WAP (Wireless Application Protocol) compatible cellular phones. Internet Banking also provides a wide range of banking services except cash transactions. Being independent from the location of bank branches and of time is the most important benefit to the customers. The most important benefit to the bank of electronic tool usage is the reduction of transaction costs. Turkish National Interbank Electronic Integration Applications EFT is the system used for money transfers among banks, regulator institutions, and customers nationwide. Central Bank started the network EFT system in 1992. Interbank clearing operations carried to electronic processing in Istanbul Clearing Center in 1993. EVAS (Automatic Data Transfer System) is used to transfer data from the national banks to central bank. International Interbank Electronic Integration Applications SWIFT network is, used by the member banks to transfer financial messages to the other member banks. Problems Experienced In Electronic Banking Communication failures in network, hardware and software problems, plastic card and password stealing, problems in e-commerce (law modification needs in trade, tax, consumer rights), security problems of internet and wap banking.
Keywords: Banka ve bankacılık; BANKACILIK; Ekonomi; Finansman ekonomisi; Küreselleşme