İdare hukukunda kamu zararı - Gülhan, Sena (My University, 2019)
Kamu kaynaklarının elde edilmesi ve kullanılmasında görevli ve yetkili olan kamu görevlileri; gerek 5018 sayılı Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanunu gerek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu uyarınca, kamu kaynaklarının etkili, ekonomik, verimli ve hukuka uygun olarak elde edilmesinden, kullanılmasından ve kötüye kullanılmaması için gerekli önlemlerin alınmasından sorumludurlar. Zarara sebep olanın hesap vermesi ve zararı karşılaması ise idarenin halka karşı mali sorumluluğunun sonucudur. Kamu zararı ise kamu görevlilerinin kasıt, kusur veya ihmalleriyle mevzuata aykırı karar, işlem veya eylemde bulunarak kamu kaynağında artışa engel veya eksilmeye neden olunmasıdır. 5018 sayılı Kanunla mali mevzuatımıza giren ve kusurlu sorumluluk anlayışını getiren ‘kamu zararı’ sonucunda, sorumlu kamu görevlisinden zararı tahsil edinmeyi amaçlayan ‘Kamu Zararlarının Tahsiline İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’ kapsamında zararın telafisi sağlanmakta, aksi halde kusuru oranında sorumlu aleyhine rücu yoluna gidilmektedir. Hukuki nitelik olarak haksız fiil olan kamu zararının tanımlandığı ve unsurlarının açıklandığı ilk kısımda, 5018 sayılı KMYKK’nın yanı sıra Türk Borçlar Kanunundan, kamu zararının tespit ve tahsil süreçlerini ele alan ikinci kısımda da ağırlıklı olarak Sayıştay Kanunundan yararlanılmış olup inceleme konusu tezde idare hukuku çerçevesinde kamu zararı hususu ele alınmıştır.

Public servants, who are authorized to obtain and use public resources, are responsible for the effective, economical, efficient and lawful acquisition of public resources and taking measures against abuse of these resources according to both the Public Financial Management and Control Law No. 5018 and the Civil Servants Law No. 657.The account of the offender and the loss is the result of the administration's financial responsibility to the public. Public loss is defined as preventing the increase in public resources or causing a decrease in it by making decisions, transactions or actions contrary to legislation with the intent, defect or negligence of public servants. Compensation for the public loss, which enters into our financial legislation with the Law No. 5018 and brings the defective liability, is provided under the ‘Regulation on Procedures and Principles Regarding Collection of Public Losses’ which aims to collect the loss from the responsible public servant. Otherwise, recourse is made against the responsible person at the rate of the defect. The first part of this paper defines the term public loss and examines its elements in the light of the Turkish Code of Obligations in addition to the PFMCK no 5018. The second part deals with the determination and collection processes of public loss by looking at Law No. 6085 on Turkish Court on Accounts. This thesis tries to discuss the term public loss within the framework of Administrative Law.
Keywords: 5018 sayılı Kanun; Administrative law; Defective Liability; Hukuk; İdare hukuku; Kamu Görevlisi; Kamu hukuku; Kamu Zararı; Kusur Sorumluluğu; Law; Law No 5018; Public law; Public Loss; Public Servant; Recourse Process; Rücu Müessesesi