Kalite geliştirme tekniklerinin talaşlı imalatta uygulanabilirliği - Çay, Seyfettin (My University, 2006)
KALİTE GELİŞTİRME TEKNİKLERİNİN TALAŞLI İMALATTA UYGULANABİLİRLİĞİ İkinci dünya savaşı sonrasında tüm dünyada ekonomik bir savaş başladı. Özelikle dünyanın iki ucu arasında (Amerika-uzak doğu) üretim ekonomilerini büyütme ve dünya pazarlarına hâkim olmak adına müthiş bir yarış başlamıştır. Japonya’nın kalitesiz ve ucuz üretimden vazgeçerek kaliteli üretime çalışması, bu konuda bünyesindeki bilim adamlarını motive etmesi ile kalite konusunda baş döndürücü bir ilerleme kaydedilmiştir. Günümüzde sürekli iyileştirme (kalite geliştirme) olarak ifade ettiğimiz ve ISO 2000 versiyonunda 8. maddede açıklanan temel felsefenin amacı sıfır hatayı yakalamaktır. İstatiksel Proses Kontrol (İPK) ile; prosesin kontrolü ve olabilecek hataları önceden fark edebilme yeteneği kazanılır. Proses ve makine yeterliliğine ilişkin hesaplamalar ile sürecin kontrol altında olup olmadığı, makine ayarları ve satın almaların optimizasyonu kontrol edilebilir. Olası Hata Türleri ve Etkileri Analizi (HTEA) potansiyel hataların ortaya çıkma olasılıklarını, hatalardan müşterilerin ne şekilde etkileneceğini ve hatanın fark edilebilirliğinin belirlendiği bir metottur. Buna bağlı olarak Risk Öncelik Katsayısını (RÖG) tespit edilir ve sonrasında çeşitli analiz metotlarıyla bu etkileri azaltmak yönünde çalışmalar yapılır. Otomotiv ve yan sanayinde yoğun olarak kullanılır. Poka-Yoka sorunlara pratik ve kesin çözümler bulan ya da sorunları önlemeye yönelik metotlar üreten bir metodolojidir. Uygulama alanı çok geniş olan ve seri üretimde çok kullanışlı bir yöntemdir. Özelikle tezgâhlarda yaptığımız parça üretiminde etkilidir.

APPLICATION OF QUALITY DEVELOPMENT TECHNIQUES IN FILING MANUFACTURING After the II. World War a big economical rivalry started all around the world. Especially, between the two opposite sides of the world (America-far east),a big competition has started to upgrade their production economy and to take the world bazaar undercontrol. Japanese has made a dazzling improvement by giving up producing of poor quality and cheap products, and motivating the scientists in their structure. Today, purpose of main philosophy explained in the 8. item of ISO 2000 expressed as continious improvement (quality development) is to catch the zero failure. With the help of Statistic Process Control (SPC); ability of controlling the process and prediction of possible failures is gained. Due to the calculations concerning the process and sufficiency of engine, it can be controlled weather the process is under contol or not, engine adjustments and optimization of purchases. Failure Mode and Effects Analysis is a method for determination of appearance probabilities of potantial failures, effects of these failures to customers and noticability of the failure. Related to this Risk Priority Number (RPN) is determined and then a set of actions are carried out to reduce these effects. It is mostly used in automotive and by-industry. Poka-Yoka is a methodology that finds practical and certain solutions or producing methods to prevent the problems. Its application field is so large and it is a very useful method in series production. Especially, it is effective at production of pieces at the workbenches
Keywords: İmalat İşlemleri; Kalite; Makine Eğitimi